Praktycznie codziennie jem na 
kolację jakieś warzywa. Najczęściej są one w postaci sałatek. Żeby nie 
były zbyt zdrowe zawsze dodaję do nich ser. Tarty, pleśniowy, sałatkowy -
 zawsze jakiś musi być. Uwielbiam sery! 
Wczoraj
 była sałatka z krewetkami i serem sałatkowym. Dziś dla odmiany tuńczyk i
 zwykły żółty ser, oczywiście starty na grubej tarce. Potrzebne 
składniki to podobnie jak wczoraj:
- 2 liście sałaty lodowej,
- 1 pomidor,
- kawałek ogórka,
- 1 ogórek konserwowy,
- kilka kawałków ogórków po meksykańsku (z mojego przepisu blogowego),
- 1 pomidor,
- kawałek ogórka,
- 1 ogórek konserwowy,
- kilka kawałków ogórków po meksykańsku (z mojego przepisu blogowego),
oraz dla odmiany
- ser żółty,
- pół puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
- oliwa z oliwek,
- sos z oliwy z oliwek oraz świeżych ziół (bazylia i oregano) wraz z drobno poszatkowanym czosnkiem, 
- sos balsamiczny,
- sos meksykański,
- świeżo mielony pieprz.
- świeżo mielony pieprz.
Sałatę
 rwiemy na kawałki, warzywa kroimy w kostkę, oprószamy świeżo mielonym 
pieprzem, polewamy oliwą z oliwek. Tuńczyka po odcedzeniu układamy na 
sałatce. Warzywa delikatnie polewamy opisanym wyżej sosem ziołowym. 
Dookoła rybki układamy starty ser. Całość polewamy słodkim sosem 
balsamicznym (np. orzechowym albo gruszkowym). Na tuńczyka nakładamy 
odrobinę sosu meksykańskiego.
Smacznego!
Och, dzisiejsza sałatka jest bardzo, bardzo apetyczna i smaczna.
OdpowiedzUsuńWiem bo robię podobną. Tuńczyk należy do moich ulubionych ryb...
Nie jest ich dużo. Dorsz, mintaj, halibut, szprotki, makrela(wędzona), tuńczyk( puszka)
Ja też uwielbiam sery...Nie jem koziego ani owczego...
Serdecznie pozdrawiam:)
Cieszę się, że trafiłem w Twoje kulinarne gusta! Ja lubię i ryby, i owoce morza, i sery, i śmietanę, której Ty nie używasz :) Chyba tez nie powinienem jej używać... Pozdrowienia serdeczne!
Usuńale nawalone :D
OdpowiedzUsuńHe he, ale za to jakie smaczne :-)
Usuń