środa, 20 listopada 2013

Surówka (sałatka) z czerwonej kapusty

Nie mogłem zdecydować się jak nazwać dzisiejsze danie. Bo niby część warzyw jest surowa, ale kapusta np. już musiała zostać obgotowana, więc nie jest surowa. No i czy taki miks to surówka czy sałatka? W sumie nie ważne. Jak to zwał tak to zwał. Ważne, że wyszła smaczna, zdrowa i kolorowa! Oto przepis na wspaniały dodatek do obiadu lub do spożycia jako przekąską czy nawet lekkie śniadanie.

Kapustę czerwoną kroimy na kawałki. Lepiej robić to w rękawiczkach np. chirurgicznych, żeby nie pobrudzić sobie rąk. Potem bardzo ciężko je domyć.


Następnie kapustę szatkujemy. Nie muszą to być bardzo drobne kawałki.


Do sporego garnka wlewamy wodę.Lekko ją solimy (ok. pół płaskiej łyżki stołowej na 2 litry wody) i zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy poszatkowaną kapustę. Obgotowujemy ją przez ok. 15 minut.


Nie zdejmujemy jeszcze rękawic! Obieramy 3 marchewki i ucieramy ja na drobnej tarce. Do tego obieramy i ucieramy jedno jabłko oraz drobno szatkujemy 1 cebulę. Jabłko i cebulę możemy potraktować już bez arcy niewygodnych i wyrywających włosy z rąk rękawic gumowych.


Teraz trochę sztuki. To nie jest kolaż ani żaden obraz znanego artysty. Tak wygląda nasza surówka w trakcie przygotowywania jej w metalowej misce. Aczkolwiek zdjęcie wygląda ciekawie!


A tak prezentuje się gotowa już surówka (sałatka). Możemy dodać do niej trochę oleju rzepakowego albo majonezu. Ale nie jest to konieczne!


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Przecież marchewka nie brudzi, po co do niej rękawiczki? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam zawsze pomarańczowe palce po obieraniu marchewek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Andrzejku, wnioskuję, że masz rękawice małego rozmiaru. Wyobrażasz sobie gdyby wyrywały włoski chirurgowi?
    A co do surówki? świetny przepis. W tym tygodniu już go nie zrealizuję ponieważ mamy już zaplanowane obiady ale w przyszłym? Tym bardziej, że czerwoną kapustę jadłam dosyć dawno.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lusiu! To rękawice chirurgiczne :( Strasznie przylegają do dłoni :( Musze sobie kupić takie zwykłe gumowe, ale kuchenne :) A co do kapusty czerwonej... Wyszła przepyszna. Gorąco polecam. Serdeczności!

      Usuń