niedziela, 10 listopada 2013

Gulasz wołowy z warzywami

Dziś pokażę Wam przepis na pyszny gulasz wołowy z warzywami. Troszkę inna wersja, niż ta typowo mięsna ale równie smaczna, jeśli nie smaczniejsza. Ale do rzeczy, dziś krótko, zwięźle i na temat. Do rzeczy!

Obieramy 3 -4 marchewki i kroimy je w kostkę, następnie gotujemy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do niej 3-4 liście laurowe i 6-8 ziaren ziela angielskiego.


Wołowinę myjemy, osuszamy o kroimy w kostkę ok. 2x2 cm.


Mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, tak aby z każdej strony zbrązowiało.


Mięso za pomocą podbieraka przenosimy do marchewki, a na tym samym tłuszczu podsmażamy poszatkowaną cebulę (2 sztuki).



Zeszkloną i podsmażoną cebulę dodajemy do marchewki i mięsa. Następnie 1 dużą czerwoną paprykę obieramy, czyścimy i kroimy w kostkę. Dodajemy ją do gotującej się z mięsem i cebulą marchewki.


Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem, lubczykiem i tymiankiem. Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 2-3 godziny.

Przed podaniem lekko solimy tak, aby osiągnąć oczekiwany smak.

Gulasz możemy zaprawić śmietaną. Ale nie jest to konieczne.


Teraz czas na kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Woreczki z kaszą wrzucamy do gotującej się wody. Następnie kaszę odcedzamy, wykładamy na talerz i dodajemy gulasz z warzywami.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Przyznaję, nigdy nie robiłam takiego gulaszu. Masz sprawdzone i dobre przepisy więc pora abym i ja go kiedyś wypróbowała. Domyślam się, że Ty doprawiłeś go troszeczkę śmietaną? Gulasz z kaszą, to pychotka a z marchewką to podwójna pychotka.
    Życzę Ci miłego, słonecznego tygodnia.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaki masz przepis na gulasz? Lubię próbować i eksperymentować w kuchni :) Pozdrowienia!

      Usuń
  2. Taki sycący gulasz jest idealnym pomysłem na danie obiadowe. W domu często przyrządzam sobie gulasz w specjalnym garnku, który nabyłem ostatnio na https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle. Potrawę na początku duszę, a następnie wstawiam bezpośrednio w naczyniu jeszcze do zapieczenia. Garnek wytrzymuje temperaturę pieczenia dochodzącą do 180 stopni i świetnie sprawdza się podczas przyrządzania gulaszu oraz podobnych dań.

    OdpowiedzUsuń