sobota, 1 września 2012

Ciasteczka z dżemem - szybki deser

Czasami goście wpadają do nas bez zapowiedzi, albo zadzwonią mówiąc, że za godzinę u nas będą. Do sklepu nam się nie chce jechać, ciasta w domu nie ma, a coś do kawy czy herbaty by się przydało. Świetnym rozwiązaniem na szybki i nieskomplikowany deser są ciasteczka z dżemem. 

U mnie w domu zawsze jest świeże ciasto francuskie, takie paczkowane, które można kupić w każdym sklepie. Nie trzeba go zamrażać, a po wyjęciu z lodówki jest natychmiast gotowe do użycia.Takie ciasto na ogół zwinięte jet w rulon. Należy je wyjąć z lodówki i delikatnie rozłożyć, najlepiej na dużej desce. Następnie ciasto kroimy ostrym nożem na spore kwadraty. Im bardziej kwadratowe będą kawałki ciasta francuskiego tym łatwiej nam będzie ulepić ciasteczka.


Na środek kwadratów z ciasta nakładamy łyżeczką dżem. Powinien to być gęsty dżem lub powidła. Następnie składamy kwadraty w kopertkę i zlepiamy ze sobą wszystkie cztery rogi.


Pamiętajmy o tym, żeby porządnie skleić wszystkie złączenia ciasta, tak żeby farsz nie wypłynął podczas pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka smarujemy białkiem jajka, żeby się ładnie zrumieniły podczas pieczenia. następnie wkładamy je do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, do czasu aż będą lekko brązowe. 


Farsz można posypać cynamonem. Gotowe ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem. Jeśli nie smarowaliśmy ich białkiem to upieczone ciastka można posmarować rozpuszczoną czekoladą. Wystarczy jednak samo białko. Na pewno będą pyszne.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz