poniedziałek, 17 września 2012

Caprese a la Andrzej

Moją ulubioną przystawką jest Caprese, pyszna i łatwa w przygotowaniu sałatka z sera mozzarella, pomidora, świeżej bazylii, czosnku, soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Na każdej imprezie bije ona rekordy popularności 

Do sałatki będziemy potrzebować:

- ser mozzarella (ilość zależna od ilości konsumentów),
- średniej wielkości pomidory (j.w),
- czosnek,
- świeża bazylia,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.

Opcjonalnie można sałatkę delikatnie potraktować octem balsamicznym.


Na początku czosnek należy drobno posiekać, posolić i pozostawić na kwadrans żeby puścił sok. Następnie przygotowujemy świeże listki bazylii. Można je porwać ręcznie albo użyć takiego małego noża do ziół i je poszatkować. Ja zawsze daję dużo czosnku i bazylii bo lubię ich smak. Sałatka jest na wieczór więc już dziś nikomu obcemu nie będę chuchał czosnkiem ;)


Po poszatkowaniu bazylia wygląda mniej więcej tak.


Kolejną czynnością jest pokrojenie mozzarelli i pomidora (pomidorów) i ułożenie ich na półmisku przekładając pomidory mozzarellą. Ja lubię jak plastry sera są trochę grubsze, ale nie za grube! Podobną szerokość powinny mieć plasterki pomidora.


Po ułożeniu sera i pomidorów przyszedł czas na sos. Poszatkowaną bazylię i czosnek, który odpoczywał pod solą przekładamy do miseczki lub małego naczynka. Dodajemy świeżo mielony pieprz oraz sporo oliwy z oliwek. Wszystko razem dokładnie mieszamy.


Tak przygotowanym sosem polewamy mozzarellę i pomidory. Na wierzch można dodać jeszcze parę kropel skondensowanego octu balsamicznego. Na półmisku można jeszcze ułożyć dekorację. Ja zrobiłem ją z oliwek i ogórka małosolnego własnej roboty.



Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz