czwartek, 13 września 2012

Sałata na kolację

Dziś prosta i przepyszna sałata na kolację. Szybko ją przygotujecie, ale jej smak rozpali serca niejednej osoby ją konsumującej! Nie potrzeba wiele składników. Wystarczą zwykłe warzywa. To do dzieła!

Najpierw rwiemy lub kroimy liście sałaty lodowej i układamy je na talerzach.


Następnie kroimy w kawałki pomidora i świeżego ogórka. Nakładamy kawałki warzyw na sałatę.


Do tego dokładamy pokrojonego w plasterki ogórka małosolnego (najlepiej własnej roboty). Następnie dodajemy oliwki (drylowane). Ja w sałatce wolę zielone oliwki, mają lepszy smak! Wszystkie składniki należy potraktować świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Z solą należy uważać gdyż ogórek małosolny i oliwki już są słone. Wszystko polewamy kilkunastoma kroplami octu balsamicznego oraz sporą ilością oliwy z oliwek (extra virgine). Ja lubię jak jest dużo oliwy.


Następnie na wierzch sałaty trzemy ser. Może to być parmigiano reggiano, grana padano, old amsterdam, bursztyn, albo zwykły ser żółty. Zależy co mamy w lodówce. 

Możemy też dodać ser pleśniowy, albo paprykę czy kapary. Wszystko zależy od naszej wyobraźni... i zawartości lodówki. 


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz