wtorek, 22 września 2015

Pomidory z sosem serowo-czosnkowym

Każda wizyta u rodziny czy znajomych wzbogaca mnie o nowe smaki. Dziś zapraszam na przepis na pyszną i wspaniałą przekąskę, której po raz pierwszy spróbowałem w okolicach Lubska w Lubuskiem. Tą przekąską są pomidory serwowane z sosem serowo-czosnkowym. 

Na porcję dla 2 osób potrzebować będziemy:

- 2 średnie i dojrzałe pomidory,
- 4 ząbki czosnku,
- ok. 50 g sera dojrzewającego lub zwykłego twardego,
- 2 łyżki stołowe majonezu,
- sól i pieprz do smaku.

Pomidory myjemy, ser ścieramy na drobnej tarce a czosnek drobno szatkujemy i solimy, tak aby puścił sok.


W niewielkim naczyniu mieszamy ser, czosnek i majonez. Do smaku doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Tak otrzymany sosik nakładamy na pokrojone w plastry pomidory.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz