środa, 23 września 2015

Ogórki po meksykańsku - 2015

Sezon na ogórki praktycznie już się kończy. Ale wciąż jeszcze można dostać ogórki śremskie, które najlepiej nadają się na robienie przetworów. Czwarty rok z rzędu robię słodko - pikantne ogórki po meksykańsku. Przepis na tą wspaniałą przekąskę dostałem od moich przyjaciół z Zielonej Góry. Dziękuję Bogusiu jeszcze raz!W tym roku po raz kolejny zmodyfikowałem troszkę ten przepis. Do ogórków dodałem więcej papryki, żeby były jeszcze ostrzejsze.

Do przygotowania ogórków po meksykańsku potrzebne nam będą następujące składniki:

- 5 kg małych ogórków,
- 8 łyżek stołowych soli,
- 3 główki czosnku,
- 8 świeżych papryczek chilli albo czuszki,
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%,
- 1 szklanka białego octu winnego,
- 16 łyżek oleju,
- 1 kg cukru,
- 1 torebki mielonego ostrego chili,
- 1 torebka suszonej papryki Jalapeno. 

Ogórki oczyszczamy i myjemy. Następnie kroimy na ćwiartki (nie obieramy ich ze skórki). Tak przygotowane ogórki zostawiamy np. w zlewie i zasypujemy je solą. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc (lub ok. 5-6 godzin w ciągu dnia) nie zatykając spustu zlewu.


Czosnek drobno szatkujemy. Najwygodniej i najszybciej zrobicie to w szatkownicy elektrycznej.


Osolone ogórki wypuszczą sporo wody i się skurczą. Przekładamy je do dużych naczyń i zasypujemy czosnkiem, mielonym chilli oraz Jalapeno. Na kilka godzin odstawiamy je do lodówki . 


Ogórki puszczą jeszcze trochę soku. Nie wylewamy go! Ogórki przekładamy do słoików, uzupełniamy je czosnkiem, który osiadł na dnie naczyń. Dokładamy świeżą ostrą paprykę.
 

W garnku, w którym ogórki nabierały mocy w lodówce przygotowujemy zalewę. Mamy tam już sok, który puściły ogórki, ale jest go niewiele. Uzupełniamy garnek olejem, octami i cukrem. Zalewę gotujemy i kiedy wrze zalewamy ją ogórki.


Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 5-7 minut.


Ogórki po kilkunastu dniach będą gotowe!

Smacznego!

1 komentarz: