piątek, 23 stycznia 2015

Leczo z kurczakiem

Zapraszam na leczo, trochę inne niż to, które przygotowuje się zgodnie z przepisem podawanym w książkach kucharskich. Ale przecież jak coś gotujemy to zawsze można przepis trochę zmodyfikować lub naciągnąć na nasze potrzeby... i możliwości! Jeśli macie w domu pierś z kurczaka, paprykę cebulę, pomidory, kabaczka i przyprawy to możecie tak jak ja przyrządzić pyszne leczo! Oto przepis!

Mięso z kurczaka myjemy i tniemy w kostkę.


Paprykę kroimy w paseczki a pomidory w kostkę. Szatkujemy cebule i podsmażamy do momentu aż się zeszkli.


Następnie obsmażamy kurczaka.


Teraz czas na podduszenie papryki. Można podlać ją niewielką ilością bulionu. Dodajemy do niej ziele angielskie i listki laurowe. Posypujemy słodką i ostrą papryką.


Usmażone mięso przekładamy do garnka, podlewamy je bulionem i dodajemy kabaczka.


Następnie do garnka dodajemy podduszoną paprykę oraz cząstki pomidorów.  Całość dusimy do czasu aż odparuje woda i powstanie gęsty sos.


Nasze leczo doprawiamy teraz świeżo mielonym pieprzem i solą.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. a jak pysznie wygląda - ja kabaczki kroję w kostki bo mój Andre to jakiś staromodny chyba - w plastry twierdzi że tylko sałątkę z ogórków się robi - on coś już w ogóle myli pojęcia na z dyni robi patisona - wszystkie warzywa przekrętnie nazywa - ale bynajmniej mam się z czego pośmiać - buziole ślęmt - Marii z rodziną a starszemu pokaże twóje dzisiejsze danie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Marii! Bardzo dziękuję za miłe słowa :) Dynie i patisony też mogą być ;) Można i w kostkę, aby tylko było smacznie :) Pozdrowionka i buziaki :)

      Usuń
  2. Mmmmniam! Wiem, że to danie jest pyszne :-) Często je pałaszujemy :) Miłej niedzieli! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Joasiu! Jest pyszne no i łatwe w przygotowaniu, a poza tym nie zabiera zbyt wiele czasu :) Też często je robię :) Pozdrowienia!

      Usuń