niedziela, 18 stycznia 2015

Buraczki zasmażane

Buraki czerwone są bardzo zdrowymi warzywami. Są bogate w żelazo, poprawiają naszą odporność, zapobiegają również powstawaniu nowotworów. Poza tym są smaczne i świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju dań.

Dziś zapraszam do zapoznania się z przepisem na zasmażane buraczki. Będą one doskonałym składnikiem obiadu, a na talerzu sąsiadować będą z kopytkami (przepis już niedługo) oraz z gulaszem.

Buraki porządnie myjemy i gotujemy do miękkości. Warzywa te gotują się dość długo, ok. 2-3 godzin. Pamiętajmy żeby ich nie obierać!


Gdy buraki są już miękkie wyłączamy gaz. Gdy warzywa ostygną obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 


Teraz drobno siekamy 2 średnie cebule. Szklimy je na patelni, następnie dodajemy na patelnię starte buraki. Całość podsmażamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny.


Następnie przekładamy buraczki do garnka i dusimy je na wolnym ogniu.


Buraczki można już przekładać na talerz!


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Może trudno Ci będzie uwierzyć ale my też mieliśmy na obiad buraczki zasmażane.
    Oczywiście jutro też będą. W niedzielę zawsze przygotowujemy obiad na dwa dni.
    A co do kopytek? są pyszne. Zastanawiam się dlaczego o nich zapomniałam.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he, ale fajny obiadek :) Uwielbiam buraczki :) Kopytka ostatnio robiłem chyba ze 3 lata temu... no i teraz. A tak to mama mi dawała :) Pozdrowienia!

      Usuń