Buraki czerwone są bardzo zdrowymi warzywami. Są bogate w żelazo, poprawiają naszą odporność, zapobiegają również powstawaniu nowotworów. Poza tym są smaczne i świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju dań.
Dziś zapraszam do zapoznania się z przepisem na zasmażane buraczki. Będą one doskonałym składnikiem obiadu, a na talerzu sąsiadować będą z kopytkami (przepis już niedługo) oraz z gulaszem.
Buraki porządnie myjemy i gotujemy do miękkości. Warzywa te gotują się dość długo, ok. 2-3 godzin. Pamiętajmy żeby ich nie obierać!
Gdy buraki są już miękkie wyłączamy gaz. Gdy warzywa ostygną obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Teraz drobno siekamy 2 średnie cebule. Szklimy je na patelni, następnie dodajemy na patelnię starte buraki. Całość podsmażamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny.
Następnie przekładamy buraczki do garnka i dusimy je na wolnym ogniu.
Buraczki można już przekładać na talerz!
Smacznego!
Może trudno Ci będzie uwierzyć ale my też mieliśmy na obiad buraczki zasmażane.
OdpowiedzUsuńOczywiście jutro też będą. W niedzielę zawsze przygotowujemy obiad na dwa dni.
A co do kopytek? są pyszne. Zastanawiam się dlaczego o nich zapomniałam.
Pozdrawiam serdecznie:)
He he, ale fajny obiadek :) Uwielbiam buraczki :) Kopytka ostatnio robiłem chyba ze 3 lata temu... no i teraz. A tak to mama mi dawała :) Pozdrowienia!
Usuń