Najpierw rwiemy na mniejsze kawałki 1 duży lub 2 małe liście sałaty lodowej. Do sałaty dokładamy rukolę. Jej ostry i wyrazisty smak świetnie skomponuje się z kolejnymi składnikami. Pomidora kroimy w kostkę i dokładamy do sałat. 1 pomidor wystarczy na 2 talerze sałaty! Następnie kroimy cebulę w talarki lub półtalarki i dodajemy do sałatki.
Teraz dodajemy oliwki i pokrojone na kawałki ogórki meksykańskie własnej roboty. Przepis na nie znajdziecie na blogu! Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Jeszcze tylko uprażone pestki dyni oraz przepyszny ser Roquefort! uwielbiam jego wyrazisty, wręcz frywolny smak! Ubóstwiam ten moment kiedy ser rozpływa się na podniebieniu i języku, uwalniając całą symfonię różnych smaków. Na koniec sałatkę pokrapiamy sosem balsamicznym.
Teraz już możemy się delektować smakami naszej prostej ale jakże genialnej sałatki!
Smacznego!
ojejciu ale pychota jutro biegne po rukolę bo ją uwielbiam ale zawsze tak sobie wcinam - a tu prosze sałątka - zaganiuana jestem i chyba juz nie patrze co jadam wszystko w biegu - dzięki - pappapapapapapap
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie Marii zrobić podobną sałatkę. Naprawdę jest pyszna, a robi się ją 5 minutek :) Smacznego! Aha, jak nie masz Roqueforta to możesz użyć innego pleśniaczka :) Pozdrowionka!
Usuń