Czasami mamy w domu jakieś końcówki różnych warzyw czy wędlin i nie za bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Jeśli nie są przeterminowane to szkoda ich się pozbyć. Nie lubię wyrzucać jedzenia i zawsze staram się wykorzystać to, co akurat mam po ręką. Tak też było w przypadku warzyw, które trochę już leżały w domu i trzeba je było w miarę szybko zużyć. A ponieważ było ich dosyć sporo postanowiłem zrobić sos warzywny, do którego dodałem kiełbasę.
Najpierw na maśle klarowanym podsmażyłem dwie poszatkowane cebule.
Do cebuli dodałem pokrojoną paprykę czerwoną, zieloną i pomarańczową oraz pokrojone i obrane ze skórki kapelusze pieczarek.
Do duszących się warzyw i pieczarek dodałem małego kabaczka pokrojonego w kostkę.
Gdy wszystko już lekko się poddusiło przełożyłem warzywa do garnka i zalałem sokiem pomidorowym, który zrobiła moja mama.
Na patelni podsmażyłem pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodałem ją do sosu.
Całość przyprawiłem świeżo mielonym pieprzem oraz niewielką ilością sosu sojowego. Sos gotowy. Można podawać go z ryżem, kaszą czy ziemniakami albo zjeść jako gęstą zupę.
Smacznego!
Hmmm... wygląda jak leczo :-).
OdpowiedzUsuńHe he, no tak, bo w sumie jest dosyć podobne do leczo :) Pozdrowienia!
Usuń