poniedziałek, 8 grudnia 2014

Ciasto ze śliwkami inaczej

Wielokrotnie pisałem, że nie jestem specem od pieczenia ciast. Jakiś czas temu jednak postanowiłem ponownie spróbować i upiekłem placek ze śliwkami. Co prawda kilka rzeczy zrobiłem źle i ciasto jeśli chodzi o wygląd nie było idealne, ale ku mojemu zdziwieniu było smaczne i nie za suche! 

Dziś pokażę Wam jak robiłem ten placek. Pokażę też błędy, których dzięki moim doświadczeniom powinniście w przyszłości uniknąć.

Pierwszy krok to rozdzielenie żółtek od białek z 5 jaj.


Żółtka ucieramy ze szklanką cukru. Robiłem to w robocie, ale zwykłym mikserem byłoby chyba szybciej i lepiej.

Białka ubijamy na sztywną pianę.


Do ubitych żółtek dodałem 2 szklanki maki, 150 gram rozpuszczonego uprzednio masła, paczuszkę cukru waniliowego, pół torebki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody, odrobinę soli oraz 6 łyżek śmietany 18%. Wszystko porządnie wymieszałem w robocie. Potem dodałem ubitą pianę z białek. Byłoby lepiej żeby białka wymieszać z ciastem ręcznie. Wtedy ciasto wychodzi delikatniejsze. W robocie piana może nam odgadnąć. Mi na szczęście tak się nie stało. Być może dlatego, że mieszałem całość na wolnych obrotach.


Ciasto przekładamy do formy, albo do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy przecięte na pół i wydrylowane uprzednio śliwki. Oczywiście owoce najpierw myjemy, pamiętajmy, że higiena to podstawa!


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez ok. 35-40 minut. Mi wyszło takie coś :)


Pomimo dosyć dziwnego wyglądu, tak jak pisałem na początku ciacho było bardzo smaczne i wilgotne. Dodałem chyba za dużo proszku do pieczenia i niepotrzebnie jeszcze dosypałem odrobinę sody. W każdym razie eksperyment uważam za udany. Gdybym chciał osiągnąć taki efekt to pewnie nie udałoby się. A tak miałem pyszny, wyrośnięty placek ze śliwkami.

Wspaniale smakował zarówno sam jak i z masłem i dżemem!

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. No, no, no... Zaskoczyłeś mnie.
    Ale piękne, wyrośnięte ciasto.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he, bo chyba dałem trochę za dużo proszku do pieczenia :) Pozdrowienia Lusiu :)

      Usuń
  2. Masło dać gorące czy letnie? W sezonie można chyba zastąpić śliwki innymi owocami (jakimi)? Ciacho wygląda SUPER!!! Szkoda,ze teraz nie sezon na śliwki bo bym już zrobiła!!! Mniam.mniam!!! Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, dzięki za miłe słowa! Masło powinno przestygnąć, czyli letnie. Co do owoców... Można dać brzoskwinie z puszki albo gruszki kandyzowane czy kawałki świeżych jabłek :) Pozdrowienia!

      Usuń