niedziela, 29 stycznia 2017

Sałata z selerem naciowym, ananasem i kukurydzą

Brak świeżych, polnych warzyw doskwiera mi coraz bardziej. pomidory, nawet te drogie, są praktycznie bez smaku. Ogórki to masakra. Podobnie rzodkiewka. Do obiadu czasem używam mrożonych warzyw bo one jeszcze jako tako smakują. Ale czasem przychodzi ochota na coś innego. A może tak seler naciowy? Jest wyrazisty i smaczny, nawet ten z Holandii czy Wlk. Brytanii (czytaj ze szklarni). A jak by go tak połączyć ze słodką kukurydzą i ananasem? No pewnie. Do tego trochę sałaty i majonezu i mamy przepyszną przekąskę, albo nawet danie! Oto przepis!

Składniki na 2 osoby:

- nieduży seler naciowy,
- pół puszki kukurydzy,
- pół puszki ananasa (4-5 krążków),
- 3-4 spore liście sałaty lodowej,
- 1 płaska łyżka stołowa majonezu,
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku.

Seler myjemy, oczyszczamy i tniemy w niewielką kostkę. Przekładamy do miski.


Do selera dodajemy pół puszki odsączonej kukurydzy.


Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do selera i kukurydzy.


Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy też porwane na niewielkie kawałki liście sałaty lodowej.


W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem i solą. Całość przekładamy do miseczki.


Pyszna przekąska gotowa. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ja ostatnio robię kapustę (surówki) na różne sposoby. I marchewkę. Zrobiłam też fajną surówkę z poczciwej włoszczyzny -polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surówki z kapusty bardzo lubię, z marchewki też często robię. Uwielbiam też z kiszonej kapusty. Od kilku dni w pojemniku w lodówce stoi kapusta z pewnego i dobrego źródła, zasypana kminkiem :-) Pozdrowienia!

      Usuń
  2. Bardzo apetyczna surówka. Lubię seler naciowy i dodaję go również do prażonego pęczaku lub kaszy. Smak wyjątkowo dobry.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam mniam, pychotki :-) Dzisiaj do gulaszu miałem niepaloną kaszę gryczaną :-) Pozdrowienia Lusiu!

      Usuń
  3. Oooo nawet nie wiedziałam, że masz bloga o gotowaniu, ale super, a przepis na tą sałatkę znam już z 10 lat i w pracy ją robiłam dla klientów. Pyszna i fajna. Przy okazji ja też mam bloga o gotowaniu, wpadaj, kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń