środa, 27 lipca 2016

Dżem truskawkowo-agrestowy

Lipiec to doskonały moment na robienie różnego rodzaju przetworów. Należą do nich m.in. dżemy, które potem zimą chętnie spożywamy. Najlepsze są te z owoców z własnej uprawy. U moich rodziców rośnie krzew agrestu. W tym roku miał bardzo dużo owoców. Dlatego tez część z nich zerwałem i zrobiłem dżem truskawkowo-agrestowy. niestety truskawki pochodzą z targowiska. Do zrobienia pysznego dżemu potrzebne nam będą:

- 2 kg truskawek,
- 2 kg agrestu,
- 0,5 kg cukru,
-sok z 1/2 cytryny,
- 1 torebka proszku żelującego.

Agrest namaczamy i oczyszczamy z szypułek i resztek kwiatu. To chyba najgorsza z prac,  jaką trzeba wykonać przy robieniu tego dżemu. Truskawki obieramy, myjemy i kroimy na spore kawałki. Mniejsze kroimy tylko na pół, a te zupełnie malutkie pozostawiamy w całości. Umyte owoce wkładamy do dużego garnka.


Zasypujemy je cukrem, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Włączamy gaz i dalej delikatnie mieszamy, tak aby owoce zbytnio nie popękały i się nie rozpadły.Gdy uzyskamy już odpowiednią masę dosypujemy proszek żelujący.


Masę owocową doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Następnie wyłączamy gaz i całość mieszamy aż do momentu gdy piana powstała na owocach w procesie gotowania całkowicie zniknie. 


Gorący dżem przekładamy do uprzednio umytych i wyparzonych słoików. Po zakręceniu słoiki ustawiamy do góry dnem. Dzięki temu słoiki się zamkną.


Po ok. godzinie możemy przestawić słoiki wieczkiem do góry.

Dżem gotowy. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wyobrażam sobie jak zimą otworzysz słoiczek z dżemem.
    Kuchnia wypełni się cudownymi zapachami lata.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden słoiczek nie zamknął się i już go opędzlowałem :-) Pychotka! Z chrupiącą bułeczką i masełkiem, mniam mniam :-) Pozdrowionka Lusiu!

      Usuń