środa, 27 stycznia 2016

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

Bardzo lubię makaron! I to pod różnymi postaciami. Gotowany i podawany z różnymi sosami, zapiekany, w zupie... Jest on stałym elementem mojego menu, chociaż staram się zbyt często go nie jadać. Wiadomo, sosik, mięsko, ser - to wszystko ma mnóstwo kalorii. Ale czasami nie zaszkodzi sobie dogodzić i zjeść coś pysznego i sycącego. I dziś zapraszam Was na takie właśnie danie. 

Porcja na 2 osoby:

- 400 g makaronu,
- 150 g boczku,
- 250 g mięsa mielonego,
- 500 ml sosu pomidorowego,
- 1 duża cebula,
- 1 spory ząbek czosnku,
- ser długo dojrzewający,
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, oregano, bazylia, odrobina majeranku, ostra i słodka
  papryka, 
- olej do smażenia.

Boczek kroimy w niedużą kostkę i smażymy na oleju rzepakowym.



Cebulę drobno szatkujemy i szklimy na patelni razem ze smażącym się boczkiem.


Łopatką zdejmujemy z patelni boczek i cebulę. Na tym samym tłuszczu smażymy mięso mielone.


Gdy mięso się już usmaży dodajemy sos pomidorowy, oraz przyprawy (bez soli).


Dodajemy również cebulę i boczek. Mięso z boczkiem, cebulą oraz sosem i przyprawami dusimy przez ok. 30 minut, aż do momentu kiedy sos się zredukuje. Na kilka minut przed zdjęciem sosu z ognia dodajemy drobno poszatkowany i wcześniej lekko osolony czosnek. 


Pamiętajcie żeby poszatkowany uprzednio czosnek poleżał kilka minut pod solą. Puści wtedy sporo aromatycznego sosu i dopiero wtedy dodajemy go do potraw. 


Gotujemy makaron (czas gotowania podany jest na opakowaniu). Po odcedzeniu układamy makaron na talerzu, dodajemy sos i całość posypujemy startym serem długo dojrzewającym. 



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie i na pewno świetnie smakuje ale mięso, boczek .... ja raczej roślinożerna jestem. Może makaron ze szpinakiem?
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Ewuniu! Zamiast mięska można zrobić szpinak z serem pleśniowym i czosnkiem. Oczywiście na masełku. A zamiast pleśniaczka może być feta albo zwykły biały ser. Taką wersję też uwielbiam. Ale jestem mięsożerny :) Szczególnie zimą :) Serdeczności!

      Usuń
  2. Niesamowite. Dzisiaj na obiad też mieliśmy makaron (tortiglioni z Lidla)z sosem pomidorowym i tartym serem G.P.
    Sos na bazie: cebuli, tartej marchewki czosnku, pesto (mrożone)pomidory (też swoje wcześniej mrożone)
    Szybko się przyrządza i pychota!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmmm, pychotka. Przepis na sos kradnę:) Serdeczności Lusiu!

      Usuń
  3. Sosik wygląda apetyczniespagetti, jutro będzie pydzny obiad ale dla siebie ugotuję jednak spagetti, dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie :) Smacznego :) Ja też uwielbiam spaghetti :) Serdeczności!

      Usuń