czwartek, 26 maja 2016

Ciasto bananowo-jabłkowe

Od bardzo dawna nie publikowałem żadnego przepisu na moim kuchennym blogu. Nie dlatego, że nic nie gotowałem ale głównie przez brak czasu. Praca, trochę wyjazdów... to wszystko spowodowało, że mój blog kulinarny zszedł na drugi... a nawet dziesiąty plan. Teraz tego czasu będę miał miejmy nadzieję troszkę więcej i tym samy częściej będę tu coś zamieszczał. Na osłodę tej długiej przerwy dziś zaprezentuję Wam przepis na cisto bananowo-jabłkowe.

Składniki:

- 2-3 bardzo dojrzałe banany,
- 2 jabłka,
- szklanka mąki,
- 1 jajko,
- 60 g masła,
- 1/5 szklanki śmietany 18% (opcjonalnie),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok z połówki niedużej cytryny,
- szczypta soli (ok. 1/6 łyżeczki),
- cukier puder do posypania ciasta,
- masło i bułka tarta do nasmarowania blachy.

Mąkę przesiewamy przez drobne sitko i dodajemy do niej proszek do pieczenia.


Banany kroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem.


Jabłka obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny żeby nie zrobiły się ciemne. 


Masło rozpuszczamy i dodajemy do pogniecionych bananów. Dodajemy także jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy.



Następnie masę przelewamy do miski z mąką. Wszystko razem dokładnie mieszamy na gładką masę. W tym momencie możemy dodać również śmietanę, ale nie jest to konieczne.


Teraz czas na dodanie pokrojonych jabłek.


Blachę smarujemy masłem i osypujemy bułką tartą. Następnie przelewamy na nią masę na nasze ciasto.


Piekarnik nagrzewamy do ok. 160 stopni C. Ciasto pieczemy przez ok. 55-60 minut.


Gotowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Pychotka, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz