sobota, 9 stycznia 2016

Galaretka z kurczakiem

Dawno nic już nie pisałem. Święta, Nowy Rok, Trzech Króli... Przeleciało jak z bicza strzelił. Na szczęście udało mi się nie przytyć zbytnio w tym czasie. Oczywiście pojadłem sobie sporo dobrych rzeczy, ale starałem się w tym świąteczno-noworocznym okresie nie przejadać. 

Dziś zapraszam na lekkie i smaczne danie jakim jest galaretka z kurczakiem. Do jej przygotowania będą nam potrzebne:

- 3 marchewki (gotujemy 5 - dwie damy do sałatki),
- 1 seler,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 1 pietruszka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 4 pałeczki z kurczaka,
- 4 podudzia z kurczaka,
- 1 szyja indycza,
- łyżka stołowa lubczyku, 
- 3 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- odrobina oregano i majeranku,
- sól i pieprz do smaku.

Przepis na 18 niedużych porcji.

Warzywa obieramy kroimy na kawałki i wrzucamy do dużego garnka. Cebulę oczyszczamy, kroimy na pół i przypalamy na gazie. Dodajemy ją do garnka. Mięso myjemy i dokładamy do warzyw. Dodajemy ziele angielskie, drobno poszatkowany czosnek i liście laurowe. Całość zalewamy wodą i gotujemy rosół. Po ok. 2 godzinach wyjmujemy mięso i warzywa, dodajemy do rosołu lubczyk oraz sól i pieprz do smaku.


Warzywa przydadzą się nam do sałatki.  Podobnie jak 2 marchewki. Pozostałe 3 marchewki kroimy w kostkę. Mięso oczyszczamy ze skór, chrząstek i kości. Kroimy je na drobne kawałki. 

Rosół dzielimy na dwie części. Do galaretki będzie nam potrzeba ok. 2 litrów. Do gotującej się części rosołu na galaretkę dodajemy 1 opakowanie żelatyny. Całość mieszamy i powoli studzimy.

Pokrojone mięso wrzucamy do kubków jednorazowych lub innych naczyń, które przygotowaliśmy na galaretkę. Mięso posypujemy oregano i majerankiem. Na mięso układamy pokrojoną marchewkę.


Na mięso i marchewkę układamy odsączony groszek konserwowy. Całość zalewamy stygnącym rosołem z żelatyną. Gdy galaretka wystygnie przechowujemy ją w lodówce.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Narobiłeś mi ochoty na galaretkę z kurczaka.
    Jest pyszna i delikatna.
    Ostatnio Eryk robił z golonki, takiej bez skóry, tłuszczu i kości.
    To było czyste mięsko. tez nam smakowało.
    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he, my galaretę z golonki robiliśmy przed Świętami. Jest inna... Czy smaczniejsza? Chyba troszkę bardziej wyrazista. W każdym razie ja lubię i taką z golonki i taką z kurczaczka :) Serdeczności Lusiu! Miłej niedzieli!

      Usuń
  2. wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować może w weekend :) wierzę że posmakuje Gabiemu ;)
    uściski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Justynko za miłe słowa :) Na pewno Biniowi zasmakują takie galaretki. Są lekkostrawne i smaczne! Smacznego dla Was wszystkich :) Serdeczności!

      Usuń
  3. Od zawsze uważam, że faceci lepiej gotują i w końcu znalazłam sensowny blog. Będę się mocno inspirować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Eeee tam, bez przesady. Kobitki też fajnie gotują. Dziękuję za miłe słowa. Na blogu są bardzo różne przepisy. Od tych prostych, jak zapiekanki czy kanapki, po troszkę bardziej skomplikowane :) Zapraszam do lektury :) Pozdrowienia!

      Usuń
  4. takie warzywa po 2 h gotowania są do czegoś? ano-do niczego. cały ich smak przeszedł do rosołu i o to chodzi. są rozgotowane.pies może zjeść albo kury. ostatecznie marchewka do pasztetu.A na sałatkę trzeba ugotować specjalnie.Osobiście nigdy nie robię sałatki jarzynowej ( w wersji dowolnej, nie tylko klasycznej) z rosołowych warzyw. Ale dzieki za przypomnienie-jakoś dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest twoje zdanie. Są dwie szkoły robienia sałatki warzywnej. Jedna, z warzyw gotowanych w mundurkach, a druga z warzyw z rosołu. Pamiętaj, że te, gotowane z mięsem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi owszem oddają część smaku rosołowi, ale tez zabierają część smaku z mięsa i przypraw. Poza tym w sałatce warzywnej poza marchewką, pietruszką i selerem z rosołu są jeszcze jajka, ogórki kiszone, zielony groszek... Można dodać grzybki marynowane i jabłko. To, że ty nie robisz takiej sałatki nie oznacza, że inni nie mogą jej robić. Pozdrawiam. Aha, posłuchaj też głosu znanych i dobrych kucharzy, którzy też wykorzystują warzywa z rosołu do sałatek.

      Usuń