Sobotnia wizyta u mojej przyjaciółki Kasi oraz wspaniałe dania, które nam zaserwowała zainspirowały mnie do zrobienia kolejnej sałatki wg nowego, właściwie dopiero dziś wymyślonego przepisu. Do sałatki użyłem szpinaku Baby. To zdrowy i smaczny zamiennik sałaty lodowej. Ponadto przygotujcie sobie pestki słonecznika, sery, żurawinę i sos czosnkowy.
Szpinak myjemy, osuszamy, obrywamy ogonki i listki układamy na głębokim talerzu.
Pestki słonecznika prażymy na patelni bez tłuszczu. Można je lekko osolić. Do szpinaku dodajemy żurawinę, gorgonzolę oraz pestki.
Całość dosyć obficie skrapiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Na wierzch sałatki dodajemy ser długo dojrzewający utarty na grubej tarce oraz troszkę sosu balsamicznego. 4 listki bazylii nie tylko udekorują sałatkę ale również dodadzą jej smaku.
Do sałatki polecam grzankę z sosem czosnkowym własnej roboty. Przepis na sos znajdziecie już wkrótce na moim blogu.
Smacznego!
O tak !!!
OdpowiedzUsuńOdpowiada mi Twoja sałatka. Zrobię ją w niedzielę.
Czekam na sos czosnkowy. Mam nadzieję, że nie będzie z jogurtem lub śmietaną.
Pozdrawiam serdecznie:)
Witaj Lusiu! Proponuję do sałatki dodać prażone orzeszki :) Sos czosnkowy jest niestety zrobiony na bazie śmietany, ale dla Ciebie zrobię na oliwie z oliwek :) Pozdrowienia.
UsuńJAK TU ZAGLĄDAM TO OD RAZU JESTEM GLODNA..SALATKA MUSI BYC PYSZNA...pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitaj, dziękuję za miły komentarz. Sałatka była faktycznie pyszna :) Pozdrowienia!
Usuń