Koniec wiosny to prawdziwa inwazja czegoś co bardzo lubię, a mianowicie młodych warzyw. Są już rzodkiewki, pierwsze pomidory, co prawda szklarniowe ale zawsze nasze. Pojawiła się też kapusta. Dlatego dziś przedstawiam przepis na młodą kapustę na maśle z koperkiem. Co nam będzie potrzebne? oto składniki:
- 1 duża młoda kapusta,
- 2 średnie cebule,
- 200 g masła,
- 2 pęczki koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Najpierw szatkujemy kapustę.
Poszatkowaną kapustkę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i zaczynamy gotowanie. Wody powinno być troszkę na dnie garnka, żeby kapusta się nie przypaliła. Pamiętajmy jednak, że w trakcie obróbki termicznej kapusta puszcza soki. Ja dałem za dużo wody i potem musiałem odlewać.
Kiedy kapusta się już gotuje podsmażamy poszatkowane cebule na maśle.
OPCJA DODATKOWA: Jeżeli macie w lodówce nadmiar dobrej szynki, a ja miałem, to możecie ją pokroić, podsmażyć i dodać do kapusty. Ale nie jest to konieczne.
Cebulę i mięso (opcjonalnie) dodajemy do kapusty i wszystko razem gotujemy do czasu, aż kapusta będzie miękka.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek. Solimy i oprószamy naszą kapustę świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z mięsiwem i ziemniakami.
Przepis na karkówkę, którą przygotowałem do kapusty znajdziecie na blogu już jutro.
Smacznego!
Witaj Andrzeju!
OdpowiedzUsuńPrzygotowałeś smakowitości. Uwielbiam młodą kapustę. Często się zastanawiam czy jest ktoś co nie lubi takiej kapusty?
Domyślam się, że karkówka jest z ziołami...
Och dolatuje do mnie zapach twoich pyszności.
Serdecznie pozdrawiam:)
Witaj Łucjo! Dziękuję za komentarz. Karkówka jest oczywiście w ziołach :) Jutro będzie przepis. Dziś uchylę tylko rąbka tajemnicy ;) i powiem Ci, że cała noc leżała w marynacie. Wyszła mięciuteńka i soczysta, aż rozpływała się w ustach. Do tego młode ziemniaczki wymieszane z masełkiem i koperkiem. Trochę kaloryczne ale przepyszne. Mniam :) Pozdrowienia!
Usuń