czwartek, 13 czerwca 2013

Marchewka z groszkiem

 Kiedy już wybierzemy mięso na obiad, kupimy młode ziemniaki i zdecydujemy co podać jako danie główne zaczynamy się zastanawiać co do tego dania podać. Proponuję marchewkę z groszkiem. To świetny dodatek, który umili każdy obiad. Żeby przygotować ten smakołyk potrzebne nam będą:

- 6 średniej wielkości marchwi,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 100 g masła,
- sól i pieprz do smaku.

Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części.


Następnie kroimy ją w kostkę.


Pokrojoną w kostkę marchew przekładamy do garnka. Zalewamy ją niewielką ilością wody. Dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie przypaliła.


Gdy marchew jest już miękka otwieramy puszkę groszku konserwowego, odsączamy zalewę i dodajemy groszek do marchewki.


Składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy masło. Warzywa oprószamy świeżo mielonym pieprzem, następnie dodajemy sól do smaku.


Odparowujemy warzywa, teraz należy je częściej mieszać i uważać żeby się nie przypaliły.


Można już podawać przepyszną marchewkę z groszkiem. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wchodzę w to!
    Uwielbiam marchewkę z groszkiem.
    Jest delikatna i bardzo pyszna.
    Przesyłam pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już nie mogę się doczekać młodej marchewki, ale będzie jedzonko... Soki, surówki, mniam :) Pozdrowienia!

      Usuń