sobota, 4 lutego 2017

Mozarella na cieście francuskim

W mojej lodówce zawsze znajdziecie ciasto francuskie. Zawsze też jest w niej mozzarella i inne sery. Nie może również zabraknąć sosu do Caprese. Gdy się kończy robię natychmiast następny. Tym bardziej, że świeża bazylia jest stałym "mieszkańcem" mojej kuchni. W domu nie brakuje również nigdy czosnku. O pomidorach nie wspomnę. Chociaż teraz, zimą nie są one zbyt smaczne. Ale można trafić ładne pomidorki koktajlowe czy ciemne, aromatyczne pomidory. No ale dość gadania o tym, co w lodówce. Czas wykorzystać te składniki. Przydadzą się nam one do zrobienia pysznej przystawki jaką jest mozzarella z pomidorkami na cieście francuskim. Przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut. Oczywiście pod warunkiem, że macie już gotowy sosik. Oto przepis!

Składniki:

- ciasto francuskie,
- 1 kula mozzarelli,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- sos do Caprese (przepis znajdziecie TUTAJ),
- oregano, świeżo mielony pieprz, ewentualnie sól.

Ciasto rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi lekko zawijamy, tak aby podczas pieczenia sos nie rozlewał się na boli.


Na cieście rozprowadzamy łyżką sos do Caprese. Jak już wspomniałem przepis na ten przepyszny i zdrowy sosik znajdziecie  TUTAJ


Ciasto dzielimy na porcje. Ja użyłem do tego noża (kółka) do krojenia pizzy. Dzięki temu po upieczeniu łatwiej nam będzie oddzielić poszczególne kawałki. Standardowy prostokąt ciasta francuskiego to 8 porcji.


Teraz na każdą porcję nakładamy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Po jednym (cztery kawałki) na porcję.


Pomiędzy pomidorkami (lub na nie) układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Całość dość obficie posypujemy otartym oregano oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 12-15 minut. 


Proste, szybkie i wyjątkowo smaczne danie już gotowe. 

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. To jest niedopuszczalne!
    Jestem już po kolacji a Ty kusisz takimi pysznościami.
    Też mam wszystkie składniki w lodówce, więc jutro zrobię to danie.
    Wybacz moją ciekawość. Jesteś Warszawiakiem czy lada moment będziesz?
    Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he, smacznego :-) Nie nie, ja mieszkam na pograniczu Brwinowa i Podkowy Leśnej :-) Wkrótce więc mogę zostać warszawiakiem. Ale moja rodzina (mama) pochodzi ze stolicy, więc dla mnie to żadna różnica :-) Serdeczności Lusiu!

      Usuń
    2. Natomiast bardzo denerwuje mnie (żeby nie powiedzieć brzydko, że mnie wk..wia) to, że rządzący robią sobie jaja z samorządności... i w ogóle z ludzi... Tragedia!

      Usuń
    3. No cóż!
      jak mówią, mają do tego prawo bo spełniają obietnice wyborcze.
      Jaja z samorządności? Jesteś bardzo delikatny. Użyłabym mocniejszego słowa!
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
    4. He he, no tak... Serdeczności :-)

      Usuń
  2. niby nic ktoś by powiedzial a smaka narobiłeś- idędo sklepu po ser -serdeczności ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojojoj! Ależ bym teraz takie cudo pochłonęła :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite, a przy tym jakie proste pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń