środa, 21 grudnia 2016

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym 2016

Przed nami Święta Bożego Narodzenia. Czas już powoli zacząć się przygotowywać do kolacji wigilijnej i do świątecznego ucztowania. W Wigilię w moim domu nigdy nie jadło się mięsa. Na stole królowały za to ryby, w tym śledzie, podawane pod różnymi postaciami. Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na śledzie w sosie miodowo-musztardowym. Ale w troszkę innej wersji niż rok temu.

Składniki:

- 400 g filetów śledziowych,
- 1 cebula,
- 3 małe ogórki konserwowe,
- 2 łyżki ostrej musztardy,
- łyżka stołowa gęstej śmietany,
- łyżka stołowa majonezu,
- łyżka stołowa miodu,
- sól i pieprz do smaku,
- gorczyca do posypania śledzi,
- mleko do wymoczenia śledzi.

W sklepie wybieramy ładne płaty śledziowe. Ważne żeby były dość grube i błyszczące.


Kroimy je wedle uznania, w kostkę lub niewielkie podłużne kawałki. Wkładamy je do pojemnika z zamknięciem. 


Teraz obieramy i kroimy cebulę.


Pokrojoną cebulę przekładamy do pojemnika ze śledziami i całość zalewamy mlekiem. Zostawiamy na kilka godzin lub na noc w lodówce. Dzięki moczeniu w mleku śledzie nie będą zbyt słone, a cebula lekko zmięknie.



Po tym czasie śledzie i cebulę odsączamy. Teraz czas na sos. Wszystkie jego składniki  łączymy w miseczce (musztarda, śmietana, majonez, miód). 


Obieramy konserwowe i kroimy je w drobną kostkę.


Pokrojone ogórki dodajemy do sosu. Wszystko ze sobą porządnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. 


Pokrojone śledzie i cebulę układamy w pojemniku i polewamy je przygotowanym uprzednio sosem. Całość posypujemy gorczycą. 


Śledzie przechowujemy w lodówce w zamkniętym naczyniu lub pojemniku.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kiedyś robiłam takie śledzie.
    Całkowicie zapomniałam o tym przepisie.
    Dzięki za przypomnienie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń