czwartek, 22 grudnia 2016

Śledzie w oleju 2016

Już pojutrze Wigilia Świąt Bożego Narodzenia. Podczas kolacji będziemy na pewno spożywać dużo ryb, w ty śledzie pod różnymi postaciami. Dziś zapraszam na bardzo prosty przepis na śledzia w oleju.

Składniki:

- 500 g filetów śledziowych,
- mleko do namoczenia śledzi,
- 12-16 liści laurowych,
- garść ziela angielskiego,
- 2 duże cebule (lub 3 średnie),
- świeżo mielony pieprz,
- ok. 250 ml oleju rzepakowego.

Filety musimy na kilka godzin lub na noc namoczyć w mleku, żeby nie były zbyt słone! Po odsączeniu filety kroimy w paski szerokości ok. 2 cm. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki, w talarki lub w kostkę, jak kto lubi.


Przygotowujemy litrowy słoik, ziele angielskie i liście laurowe. Najpierw na dnie słoika układamy warstwę cebuli, na to kładziemy pokrojone śledzie (jeden filet). następnie zasypujemy to ok. 8 ziarnami ziela oraz 4 liśćmi laurowymi. I tak układamy po kolei wszystkie warstwy. Co drugą warstwę posypujemy świeżo mielonym pieprzem.


W tym przepisie jest mnóstwo cebuli! Zresztą ziela i liścia laurowych jest też całe mnóstwo.Ale to one dodadzą smaku śledziom więc nie wolno ich żałować.

Jak już ułożymy wszystkie warstwy to całość zalewamy olejem rzepakowym.


Smacznego! Wesołych Świąt!!!

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Spokojnych i radosnych :-) Wesołych Świąt!

      Usuń
  2. Uwielbiam śledzie. Sorry. Uwielbiamy śledzie w każdej postaci.
    Czy niesparzona cebulka nie zgorzknieje? A może nie zdąży?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, ja też :-) Cebulka pewnie by zgorzkniała, ale tak jak napisałaś Lusiu raczej nie zdąży ;-)

      Usuń
  3. Cudownych, rodzinnych i pysznych Świąt Bożego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnych i radosnych, rodzinnych i miłosnych... No i smakowitych. Wesołych Świąt Lusiu!

      Usuń