sobota, 10 grudnia 2016

Roladki z łososia

Czasami musimy na szybko przygotować jakąś fajną przekąskę dla gości, którzy zjawią się u nas za pół godziny. Czasu mało, pomysłów brak... A może jednak? Jeśli macie w lodówce wędzonego łososia, majonez i serek biały, a do tego czosnek i szczypiorek w ciągu kilkunastu minut przygotujecie smaczną i elegancką przekąskę. 

Kubek serka mieszamy z pokrojonym pęczkiem szczypiorku, 2 łyżeczkami majonezu i 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Plastry łososia wędzonego rozkładamy na folii spożywczej tak, aby stworzyć z nich jednolity kawałek kształtem przypominający prostokąt. Łososia delikatnie smarujemy masą z serka i dodatków. Następnie ostrożnie zwijamy łososia w rulon. Technika jest dowolna, ale ta, którą zwija się rolki sushi może być bardzo pomocna. Rożnica jest taka, że zamiast matki mamy folię spożywczą. Łososiowy wałek kroimy następnie ostrym nożem na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Będzie się on łatwiej kroił jeśli gotowy wałek dobrze schłodzimy. Ale jeśli goście już w drodze na pewno nie będziemy mieć na to czasu.


Ja nie miałem i też wyszło fajnie, a przede wszystkim smacznie! 

Roladki z łososia możemy podawać np. z jajkami faszerowanymi tak, jak widać to na poniższym zdjęciu.  Przepis na jajka znajdziecie na blogu już jutro :-)


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Łosoś, Prosciutto di Parma, jaja, majonez, oliwki, kapary i dodatki w spiżarni to produkty dyżurne każdej chyba w każdej lodówce.
    O tak. takie roladki, jajeczka faszerowane kieliszek dobrego białego wina...
    Piszę się na taką niezapowiedzianą wizytę.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekamy :-) W lodówce zawsze coś się znajdzie. A i w spiżarni też :-) Serdeczności Lusiu :-)

      Usuń