sobota, 8 sierpnia 2015

Leczo - 2015

Lubicie cukinię? A pomidory... paprykę? Bo ja uwielbiam! Z tych prostych i tanich warzyw można zrobić pyszne dania. A gdy dodamy cebulę i np. pierś kurczaka zrobimy z tego wspaniałe leczo! Zapraszam na pyszny przepis!

Do zrobienia leczo będziemy potrzebować:

- 3 małe cukinie,
- 3 pomidory,
- 1 lub 2 średnie papryki,
- 2 średnie cebule,
- pierś z kurczaka (ok. 400 g),
- 2 duże ząbki czosnku, 
- 1/2 litra domowej roboty przecieru pomidorowego,
- przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz, oregano, bazylia,
- olej do marynaty i masło klarowane do smażenia. 

Dzień wcześniej lub kilka godzin przed gotowaniem leczo musimy zamarynować pierś z kurczaka. Mięso należy umyć, następnie pokroić na nieduże kawałki, obsypać wspomnianymi wyżej przyprawami, polać odrobiną oleju, teraz wszystko wymieszać i odstawić do lodówki.


Obie cebule szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym.


Do cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory i paprykę.


Gdy się razem lekko podduszą warzywa przekładamy do garnka i dodajemy przecier pomidorowy.


Teraz kolej na cukinię. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę.


Pokrojoną cukinię dodajemy do pozostałych warzyw i dusimy na wolnym ogniu. Cukinię dodajemy na końcu, tuż przed mięsem, ponieważ szybko mięknie i może się rozgotować. Dodajemy również drobno posiekany i osolony czosnek. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw! Przede wszystkim ostra i słodka papryka oraz świeżo mielony pieprz! Soli odrobinę do smaku!


Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na patelni.


Następnie dodajemy mięso do warzyw.


Dusimy tak długo, aż papryka i cukinia zmiękną.

Leczo gotowe!


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Andrzejku!
    ach, to takie bogate leczo.
    Ostatnio często je robię bo obrodziły cukinie, pomidory.
    Zamiast kurczaczka (filetu) dodaję trochę kiełbasy (przez Eryka robionej i wędzonej)
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lusiu! Musze zrobić leczo z kiełbaską i boczkiem. Niestety nie mam własnej kiełbasy, ale kupuję na targowisku taką, która podobno jest domowej roboty. Uwielbiam czosnkową i wędzoną :) Pozdrowienia. Miłego tygodnia!

      Usuń
    2. My też bardzo lubimy kiełbaskę w której jest dużo czosnku, pieprzu i jest wędzona drzewem olchowym lub bukowym...
      Pozdrawiam:)*

      Usuń
    3. Oj tak... mniam :) Na samą myśl zaburczało mi w brzuchu!

      Usuń