wtorek, 7 lipca 2015

Sernik na zimno z truskawkami

Sezon na truskawki powoli się kończy. Jeszcze jednak są one dostępne na rynku i póki co można z nich robić różne pyszne przetwory i ciasta. Dziś zapraszam na truskawkowe szaleństwo z serkiem waniliowym. W te upalne dni sernik na zimno z truskawkami będzie doskonałym deserem!

Do zrobienia sernika będziemy potrzebować:

- 1 kg truskawek, 
- 750 g serka waniliowego,
- 300 ml śmietany kremówki,
- paczkę biszkoptów,
- 2 łyżki stołowe cukru pudru,
- 1/3 torebki żelatyny,
- 2 torebki galaretki truskawkowej.

Żelatynę zalewamy chłodną wodą, w razie potrzeby gdy żelatyna ją wchłonie dolewamy jeszcze odrobinę wody. Następnie podgrzewamy delikatnie i rozpuszczamy żelatynę. Pozostawiamy ją do ostudzenia, ale nie dopuszczamy do tego żeby się zaczęła ścinać.


Duże naczynie lub blachę wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wykładamy 1/2 kg umytych i przekrojonych na pół lub na ćwiartki truskawek.


W miseczce ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy cukier puder oraz serki waniliowe. Całość miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę, miksujemy masę i zalewamy nią biszkopty z truskawkami.


Naczynie z masą wstawiamy do lodówki tak, żeby pianka serowa był ścięta. Do garnka wlewamy 600 ml wrzątku i rozpuszczamy w nim 2 galaretki truskawkowe.


Gdy masa serowa się zetnie wyjmujemy ją z lodówki, na wierzchu układamy pozostałe truskawki (pocięte lub nie - wedle uznania).


Wystudzoną galaretką zalewamy całość sernika.


Naczynie z sernikiem wkładamy do lodówki. Gdy galaretka zastygnie możemy się już objadać truskawkowo-serowym przysmakiem!


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Kusisz Andre oj kusisz mój Andre się dopomina znów o ciasyo - zrobię jutro bo sama uwielbiam serniki - serdeczności ślemy - Marii z rodziną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he, na pewno wyjdzie pyszne :) Smacznego dla całej rodzinki! Pozdrowienia Marii!

      Usuń
  2. Kiedyś bardzo często robiłam taki sernik. Szkoda, że o nim zapomniałam.
    Zrobię go z borówkami amerykańskimi bo właśnie dojrzały.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he, to smak mojego dzieciństwa i też od wielu lat go nie robiłem. W tym roku powrócił, i to ze zdwojoną siłą, co niestety nie najlepiej wpływa na moją dietę :) Ale jest pyszny :) Pozdrowienia Lusiu!

      Usuń