poniedziałek, 20 lipca 2015

Ciasto z truskawkami

To już końcówka sezonu truskawkowego, ale owoce te wciąż są jeszcze dostępne na rynku. Uwielbiam wszystko co truskawkowe, więc dziś zapraszam na przepis na pyszne ciasto z tymi właśnie owocami!

Na dużą blachę potrzebować będziemy:

- 2 szklanki mąki, 
- 6 jajek,
- 100 g masła lub margaryny,
- 3/4 szklanki cukru,
- szklanka mleka,
- 1/2 torebki proszku dopieczenia,
- cukier waniliowy.

Do głębszego naczynia wlewamy mleko, rozpuszczone masło (margarynę) oraz jajka. Dodajemy cukier. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dosypujemy po trochu mąkę i znów mieszamy. W międzyczasie dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dosypać jeszcze mąkę. Tak przygotowane ciasto porządnie zagniatamy.


Smarujemy blachę masłem i obsypujemy bułką tarta. Dzięki takiemu zabiegowi ciasto na pewno nie przypali się i nie przyklei się do blachy. Następnie przekładamy ciasto na blachę i równomiernie je rozkładamy. Na cisto układamy umyte i pocięte na plastry lub przekrojone na pół truskawki.


Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 stopni. Gdy jest gorący wkładamy blachę z ciastem i pieczemy przez ok. 40 minut. 


Po tym czasie ciasto w najgrubszym miejscu nakłuwamy drewnianym patyczkiem. Jeśli do patyczka nie przykleja się ciasto oznacza to, że możemy już wyłączyć piekarnik i wyjąć z niego blachę z naszym deserem. 

Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.


Ciasto można podać np. z lodami!


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Och!
    Ciasto truskawkowe i lody to prawdziwe pyszności.
    Andrzejku, narobiłeś mi ogromnej ochoty.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń