wtorek, 13 maja 2014

Indyk lekko pomidorowy

Ostatnimi czasy dosyć często jem filety z indyka. Mięso jest smaczne, niskokaloryczne, chude i wbrew wielu opiniom wcale nie jest suche. Tym bardziej jeśli zrobi się je w sosie. Dziś propozycja prostego dania z piersi indyczych w lekkim sosie pomidorowym, podawanego na ryżu.

Mięso (ok. 300 gram) kroimy na kawałki, takie jak do gulaszu.


Szatkujemy dwie średnie cebule i szklimy je na niewielkiej ilości masła klarowanego. Następnie dodajemy kawałki indyka i je obsmażamy.


Gdy mięso jest już lekko przyrumienione a cebulka miękka dodajemy na patelnię pomidory całe bez skórki (np. z puszki). Oczywiście można tez dodać świeże pomidory, ale sugeruję żeby teraz nie ryzykować i poczekać na prawdziwe letnie, wiejskie pomidory z przydomowych upraw.


Gdy sos zacznie się gotować dodajemy do smaku przyprawy. Ja sugeruję oregano, ostrą i słodką paprykę, majeranek oraz oczywiście pieprz i sól.


Teraz przykrywamy patelnię i dusimy sos na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię i odparowujemy sos. Gdy zaczyna robić się gęsty gotujemy ryż, a nastepnie po odcedzeniu i nałożeniu ryżu na talerze dodajemy sos.


Jest pysznie. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Smacznie wygląda - my Andrzejku robimy po francusku zawsze ale i ten pzrepis wykorzystamy - buziaki ślę i zmykam Marii

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Witaj, bardzo proste, szybkie a przy tym naprawde smaczne danie :) Pozdrowienia z Barcelony!

      Usuń
  3. Ciekawe danie :) Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego weekendu ! Photoopassion :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję bardzo :) Pozdrowienia, miłego weekendu!

      Usuń