czwartek, 3 listopada 2016

Zupa krem z dyni na ostro

Za oknami jesień. O każdej porze roku na stołach królują potrawy specyficzne dla danego okresu. Teraz nadszedł czas na dynie! Dziś zapraszam na przepis na pyszną i jednocześnie pikantną zupę krem z dodatkiem mleczka kokosowego, ostrej papryki, limonki i imbiru!

Składniki na 4 osoby:

- 1 duża dynia,
- kawałek imbiru (ok. 5 cm),
- 2 marchewki, 
- 3 ziemniaki, 
- 4 ząbki czosnku, 
- 2 limonki, 
- ostra papryka (1 mała posiekana lub łyżeczka mielonej),
- pęczek świeżej kolendry,
- łyżeczka suszonej i rozdrobnionej  trawy cytrynowej, 
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego,
- sól i pieprz do smaku.

Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy je niewielką ilością wody i gotujemy do momentu aż będą miękkie.


Kawałek imbiru (ok. 5 cm) obieramy ze skórki i kroimy na talarki lub w kostkę. Kawałki imbiru zalewamy wodą i zagotowujemy. Po kilku minutach wyjmujemy imbir. 


Dynię obieramy i kroimy w kostkę.


Wrzucamy ją do wody po imbirze i zagotowujemy. 


Gdy jest już miękka przelewamy do garnka z dynią ugotowane ziemniaki i marchew. Następnie całość blendujemy.  


Liście kolendry siekamy, podobnie czosnek. Ten ostatni solimy i pozostawiamy na desce na ok. 10 minut żeby puścił sok. Następnie kolendrę i czosnek dodajemy do zupy.


Do całości dodajemy mleczko kokosowe. Teraz czas na przyprawy.  Z limonek wyciskamy sok i wlewamy do zupy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Zupę doprawiamy trawą cytrynową i ostrą papryką.


Całość zagotowujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobiną soli i pieprzu. 

Zupa gotowa! 


Zupę można podawać z grzankami i startym serem. Można też obsmażyć kawałki piersi kurczaka, ułożyć je na talerzu i zalać zupą. Zamiast kurczaka polecam też krewetki! Jeśli lubicie dodajcie na talerz łyżkę kwaśnej śmietany. 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. W tym tygodniu mieliśmy na obiad taką zupę. Bardzo ją lubimy. Podobnie jak Ty, robię ją z mleczkiem kokosowym.
    Została mi jeszcze jedna dynia na szczęście w sklepach jest pod dostatkiem.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam, mniam. Pychotka. Uwielbiam w tej zupie taką lekką nutę imbiru i czosnku. Zresztą ogólnie kocham zarówno imbir jak i czosnek :-) Serdeczności Lusiu, miłego i ciepłego weekendu!

      Usuń