niedziela, 11 września 2016

Ogórki w sosie musztardowym

Sezon na ogórki wciąż trwa. W ciągu kilku najbliższych dni przedstawię Wam parę przepisów na przetwory z tych warzyw. Dziś zaczynamy od ogórków w sosie musztardowym.

Do ich przygotowania potrzebne będą:

- 2 kg ogórków śremskich,
- kilka liści laurowych,
- ziele angielskie,
- pół litra octu winnego,
- 250 ml octu jabłkowego,
- 250 ml octu spirytusowego,
- 1 musztarda rosyjska,
- 1/2 słoiczka musztardy delikatesowej,
- szklanka wody,
- sól.

Ogórki moczymy i oczyszczamy. Następnie kroimy kroimy je na ćwiartki i umieszczamy zlewie. Ogórki solimy i pozostawiamy je na ok. 4-6 godzin, tak żeby wyciekła z nich nadmiar wody.


Po tym czasie ogórki nakładamy do słoików, na wierzch dodajemy po 1-2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. 


Teraz czas na zalewę. Robimy ją z octów: winnego, jabłkowego i spirytusowego, musztard: rosyjskiej i delikatesowej oraz wody. 


Zalewę zagotowujemy i kiedy troszkę ostygnie, ale wciąż jest gorąca zalewamy ją ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10-15 minut. Następnie stawiamy je na godzinę do góry dnem. 


Gdy wystygną odwracamy słoiki, naklejamy na wieczko karteczkę z opisem i wynosimy do spiżarmi. Po kilkunastu dniach będą już miały odpowiedni smak i można je będzie próbować.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Słoiki z ogórkami w sosie musztardowym nie wyglądają zbyt apetycznie ale gdy się ich skosztuje to są PRZEPYSZNE!!!
    W moich zapasach zimowych są: ogórki kiszone, w sosie musztardowym i w zalewie curry. Czekam na Twoje kolejne przepisy, może będą jakieś nowości to z nich chętnie skorzystam bo teraźniejsze ogórki są wspaniale.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie trochę nieapetycznie wyglądają. Ale to nieważne. Smak jest najważniejszy :-) Kolejny przepis to ogórki a la korniszony z czosnkiem i ostrą papryką :-) Będzie na blogu jutro lub we wtorek. Serdeczności Lusiu!

      Usuń