poniedziałek, 23 listopada 2015

Pomidory suszone z czosnkiem w oliwie

Jakiś czas temu pokazałem Wam przepis na pomidory suszone z ostrą papryką. Dziś podobna receptura, tyle, że tym razem pomidory będą z czosnkiem. 

Suszone pomidory są bardzo zdrowe. Posiadają znacznie więcej likopenu niż te świeże. Pamiętajmy, że likopen jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który chroni nasz organizm przed atakami wolnych rodników. Suszone pomidory działają więc antynowotworowo. Są ponadto bogate w witaminy C, E, PP, B i K. Nie bez znaczenia są pierwiastki, które zawierają suszone pomidory. To m.in. potas, ale także wapń, żelazo czy magnez.

A jak przygotować taką przekąskę? Najpierw musimy pokroić pomidory suszone na kawałki. Umieszczamy je w miseczce.


Następnie szatkujemy czosnek i lekko go osalamy tak, aby puścił sok.


Pomidory oprószamy świeżo mielonym pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Dodajemy czosnek i całość dokładnie mieszamy.


Następnie zalewamy oliwą z oliwek, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.


Tak przygotowane pomidory suszone częściowo wchłoną po kilku dniach oliwę i będą doskonałym dodatkiem do mięs czy sałatek. Pomidory, czosnek, oliwa... samo zdrowie, czego i Wam życzę!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ostały się Tobie jeszcze swoje suszone pomidory?
    Nasze znikały błyskawicznie. Obecny stan - 0
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń