niedziela, 11 października 2015

Sos koperkowy

Świeży koperek to jedno z moich ulubionych ziół. W sezonie często gości w kuchni. Na ogół większość z as dodaje koper do ziemniaków czy do zup. Sporo osób przygotowuje też sos koperkowy, który świetnie nadaje się do mielonych czy do ryżu lub kaszy. Sprawdzi się również jako dodatek do gotowanych warzyw takich jak małe marchewki, brokuły, kalafior czy brukselka. Ja też należę do tej grupy i dlatego dziś zapraszam na pyszny sosik. Przepis jest prosty, a wykonanie sosu nie zajmuje zbyt wiele czasu. 

Składniki:

- 1 duży pęczek kopru,
- 50 gram masła,
- 2 łyżki stołowe mąki,
- 1/3 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego,
- 2 łyżki stołowe śmietany,
- łyżeczka do herbaty sosu sojowego,
- sól i pieprz. 

Koperek dokładnie myjemy. Obcinamy grubsze łodyżki, pozostałe cienkie gałązki szatkujemy. Mi pomógł w tym doskonały nóż Szefa kuchni "Fiskars".


W garnku przygotowujemy białą zasmażkę. Najpierw rozpuszczamy masło, a następnie dosypujemy powoli mąkę. Cały czas wszystko mieszamy żeby z mąki nie porobiły się grudki.


Teraz dolewamy bulion i doprawiamy sos świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy również sos sojowy i wszystko dokładnie mieszamy. 


Teraz dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy sos.


Na koniec jeszcze koperek. Sos mieszamy ale już nie gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy odrobiną soli. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam świeży, mrożony, suszony koperek.
    To fakt, że świeży koperek dostępny jest przez cały rok, jednak ten letni jest najpyszniejszy.
    Z wiadomych względów nie robię sosu koperkowego.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam koperek :) Sosik też. A może spróbuj z jogurtem? Serdeczności Lusiu!

      Usuń