niedziela, 21 czerwca 2015

Duszone udka z kurczaka

Każdy z Was na pewno lubi podsmażone i podduszone udka z kurczaka. Ale każdy ma też swój własny przepis na marynatę! Dziś zapraszam na udka, wcześniej marynowane w specjalnym sosiku mojego pomysłu!

Oto przepis na marynatę:
- 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego,
- mała łyżeczka sosu sojowego jesnaego,
- pieprz świeżo mielony,
- kilka kropel białego octu winnego,
- mieszanka ziołowa: rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra, oregano, bazylia, zielona pietruszka.

W tak przygotowanej marynacie obtaczamy udka i chowamy je na 2-3 godziny do lodówki.


Następnie wyjmujemy udka z lodówki. Nadmiar marynaty przelewamy na patelnię. Włączamy gaz i kiedy marynata  jest już bardzo gorąca nakładamy na patelnię udka. Marynata jest na bazie oleju więc spokojnie można na niej smażyć. 



Udka kilkakrotnie obracamy, tak aby z każdej strony się przyrumieniły.


Następnie przykrywamy patelnię i przez ok. 20 minut dusimy mięso na wolnym ogniu.


Do tak przygotowanych udek możemy podać młode ziemniaki oraz mizerię, na którą przepis znajdziecie  TUTAJ


Oczywiście udka można zjeść też bez niczego!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dzisiaj właśnie na obiad miałam przepyszne udka, ziemniaki i surówkę ze świeżej kapusty.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam, pychotka. My jedliśmy gołąbki, które dostałem od mojej mamy :) Serdeczności!

      Usuń