W okresie zimowym mrożone warzywa doskonale zastępują te świeże, których akurat teraz brakuje. Brokuły czy kalafior z uprawy pod szkłem nie smakuje tak samo, jak ten, który rośnie na polu. Jeśli warzywa zamrożone są w odpowiedni sposób to nie tracą witamin ani składników mineralnych.
Możemy je przygotowywać na różne sposoby, w postaci zup. sosów czy sałatek. Doskonałym dodatkiem do warzyw będą kurczak i ryż. Dziś zapraszam na takie właśnie danie, które przygotowuje się dosyć szybko i jest bardzo smaczne.
400 g piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym.
Następnie dodajemy mieszankę mrożonych warzyw. Ja akurat użyłem mieszanki wiosennej z jednej z sieciówek. Waga mrożonki 750 g. W składzie brukselka, groszek zielony, fasolka szparagowa, marchewka i por oraz seler. Całość zalewamy 3/4 szklanki bulionu mięsno-warzywnego. Przykrywamy patelnie i gdy bulion zacznie wrzeć przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i dusimy nasze danie przez ok. 20 minut.
Gotujemy 1 torebkę ryżu. Żeby ładnie wyglądał i smakował możemy go ugotować w curry.
Ryż odsączamy i przesypujemy na patelnię.
Wszystko razem dokładnie mieszamy. Całość dusimy na wolnym ogniu pod
przykryciem do momentu aż ryż wchłonie pozostały po duszeniu bulion. W razie potrzeby doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
Ryż niestety straci większość koloru, którego nabrał podczas gotowania w curry. Ale i tak będzie bardzo smaczny! Gdy zauważymy, że w daniu nie ma już płynnego bulionu możemy je podawać. Uwaga! Nie rozgotujcie zbytnio warzyw! Najlepiej jakby były lekko chrupiące.
Smacznego!