Biały ser jest nieodłącznym towarzyszem moich śniadań. Czy to na kanapce czy tez na talerzu, czy na słono czy na słodko. Praktycznie codziennie jem chociaż trochę sera białego. Przygotowuję go na różne sposoby. Teraz, gdy mamy świeże warzywa najbardziej smakuje mi serek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Serek kupuję w sklepie, za to rzodkiewkę i szczypiorek rosną w ogrodzie moich rodziców. Może rzodkiewki nie są zbyt piękne i kształtne, za to ich smak znacząco przewyższa smak warzyw z targu czy ze sklepu.
Oto przepis na pyszny i świeży serek ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
Biały ser (najlepiej półtłusty) przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem, możemy dodać troszkę mleka lub śmietany żeby jego konsystencja była rzadsza.
Szczypiorek kroimy na drobne kawałki i dodajemy do sera. Ser oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Rzodkiewki kroimy na pół, potem jeszcze raz na pół, a następnie je szatkujemy!
Pokrojoną rzodkiewkę dodajemy do sera i szczypioru. Wszystko razem dokładnie mieszamy. na koniec doprawiamy solą do smaku.
Serek gotowy! Smacznego!