Brak świeżych, polnych warzyw doskwiera mi coraz bardziej. pomidory, nawet te drogie, są praktycznie bez smaku. Ogórki to masakra. Podobnie rzodkiewka. Do obiadu czasem używam mrożonych warzyw bo one jeszcze jako tako smakują. Ale czasem przychodzi ochota na coś innego. A może tak seler naciowy? Jest wyrazisty i smaczny, nawet ten z Holandii czy Wlk. Brytanii (czytaj ze szklarni). A jak by go tak połączyć ze słodką kukurydzą i ananasem? No pewnie. Do tego trochę sałaty i majonezu i mamy przepyszną przekąskę, albo nawet danie! Oto przepis!
Składniki na 2 osoby:
- nieduży seler naciowy,
- pół puszki kukurydzy,
- pół puszki ananasa (4-5 krążków),
- 3-4 spore liście sałaty lodowej,
- 1 płaska łyżka stołowa majonezu,
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku.
Seler myjemy, oczyszczamy i tniemy w niewielką kostkę. Przekładamy do miski.
Do selera dodajemy pół puszki odsączonej kukurydzy.
Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do selera i kukurydzy.
Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy też porwane na niewielkie kawałki liście sałaty lodowej.
W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem i solą. Całość przekładamy do miseczki.
Pyszna przekąska gotowa. Smacznego!