Wielkanoc jest okresem kiedy spożywam bardzo dużo ryb. Tradycja rodzinna nakazuje mi nie jedzenie mięsiwa w Wielką Środę, Wielki Piątek i Wielką Sobotę. Poza tym uwielbiam ryby, pod każdą postacią. Kocham też owoce morza! Dzisiaj podam Wam przepis na pikantną sałatkę śledziową!
3-4 filety (płaty) śledzia kroimy w kostkę lub w paski. Jeśli sledź jest solony to moczymy go przez noc w mleku!
Obieramy jedno duże słodkie, twarde i soczyste jabłko. Kroimy je w drobną kostkę.
Podobnie postępujemy z jednym średnim ogórkiem konserwowym i jednym średnim ogórkiem kiszonym. Oczywiście powinny być one własnej roboty. Ale jeśli nie są to przymknę na to oko. To samo robimy z jedną średnią cebulą! Musi być drobno poszatkowana.
Teraz drobno kroimy paprykę konserwową (różne kolory - dla ozdoby). Najlepiej jeśli jest to papryka własnej roboty.
Kolejny krok to poszatkowanie na małe kawałki papryki jalapeno lub piri-piri. Dodadzą one ostrości naszej sałatce. Uważajcie, żeby za dużo ich nie dodać. Ja daję 5-6 krążków jalapeno lub 2-3 małe piri-piri. Dodajemy dwie łyżki stołowe majonezu i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Sałatka powinna postać w chłodzie przez ok. 6-10 godzin. Potem można ją konsumować.
Smacznego!