niedziela, 15 września 2013

Sałatka z tuńczykiem i mozzarellą

Wczoraj pochwaliłem się przepisem na stek z tuńczyka. Dziś również będzie danie z tuńczykiem. Tym razem będzie to jednak ryba z puszki. Pamiętajmy żeby kupować tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Nie polecam tuńczyka w oleju. Zawsze możemy przecież dodać do niego oliwę z oliwek! Ale dosyć gadania! Czas na przepis na pyszną i zdrową sałatkę z tuńczykiem i mozzarellą.

Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki. Pomidora kroimy w grube plastry a następnie w grubą kostkę. Układamy go na sałacie, którą uprzednio przełożyliśmy do głębokiego talerza.


Teraz obieramy ogórka, kroimy go w grubą kostkę i dodajemy do sałatki.


Pora na rzodkiewkę! Tę również kroimy w kostkę, ale nie za grubą. Do sałatki dodajemy ogórka kiszonego własnej roboty (przepis znajdziecie tutaj: http://gotujacyfacet.blogspot.com/2013/09/ogorki-kiszone-2013.html) pokrojonego w niezbyt grube plasterki. Wszystko oprószamy świeżo mielonym pieprzem. UWAGA! Nie dodajemy w ogóle soli!!!


Mozzarellę kroimy na plastry, te z kolei przekrawamy na pół i układamy na sałatce dookoła talerza. Dodajemy pół puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Mozzarellę doprawiamy wcześniej przygotowanym sosem czosnkowo-bazyliowym, na który przepis znajdziecie tutaj: http://gotujacyfacet.blogspot.com/2012/10/pesto-bazyliowe.html Proponuję jedynie, żeby nie dodawać już do pesto sera długo dojrzewającego. Mozzarella wystarczy!


Całość polewamy oliwą z oliwek, mozzarellę skrapiamy gęstym octem balsamicznym o posmaku owocowym np. gruszkowym. Następnie sałatkę posypujemy drobno utartym serem np. parmezanem lub Grana Padano, albo zwykłym Sokołem czy Królewskim. Z nimi tez będzie pyszna!


Sałatka gotowa!

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Nie jemy o tak późnej porze.
    Kiedy zobaczyłam Twoją sałatkę zassało mi w żołądku. Nigdy nie robiłam z mozzarellą. Jutro zrobimy ją na 100%
    Wszystkie składniki których użyłeś są bardzo pyszne.
    Życzę Ci miłego, słonecznego tygodnia.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lusiu! Sałatkę jem na kolację, na ogół między 18.00 a 19.00. Spróbuj koniecznie z mozzarellą! Jest pyszna. Ale koniecznie z sosem bazyliowo-czosnkowym. No i do tego dużo oliwy z oliwek :) Możesz jeszcze dodać lekko uprażone pestki słonecznika lub dyni. Jeśli oczywiście lubisz. Ja jestem czosnkowo-bazyliowo-oliwkowo-warzywno-rybny chłopak i takie sałatki wręcz uwielbiam! Miłego tygodnia. Cieplutkie pozdrowienia!

      Usuń
  2. Ciekawe połączenie mozzarella i tuńczyk, kiedyś muszę to wypróbować.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie smakuje, tylko zrób do mozzarelli sosik z bazylii i czosnku w oliwie z oliwek :) Pozdrowienia!

      Usuń
  3. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jednak mimo wszystko wolę świeżą rybę, najlepiej grillowaną. Moi przysmakiem ostatnio jest https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-i-salatka-z-grillowanych-szparagow-rzodkiew-z-serem-feta-i-dressingiem-z-swiezej-miety/ Lubię takie dodatki do grillowanych dań zamiast klasycznych frytek, makaronu czy ryżu. To bomba witaminowa, serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń