piątek, 13 września 2013

Drugie śniadanie

Jak powszechnie wiadomo powinniśmy jeść niewielkie porcje pożywienia, ale za to dosyć często. Podobno optymalne przerwy między posiłkami to 3 godziny. No i nie po winno się jeść ok. 2-3 godziny przed snem. Do tego jeszcze dochodzą warzywa i owoce do każdego posiłku. Staram się trzymać tych zasad. Niestety nie zawsze i się udaje. Czasami coś podjadam, niestety najczęściej są to słodycze. Póki co jednak podzielę się z Wami moim pomysłem na drugie śniadanie.

Do jogurtu naturalnego dodaję otręby owsiane.


Od pewnego czasu nie kupuję w ogóle żadnych jogurtów owocowych. Proponuję przeczytać sobie ich skład. Kiedy się dowiecie, że kolor jogurtu pochodzi od suszonych i zmielonych robaków też Wam się odechce je kupować i dawać np. dzieciom. A jogurt naturalny nie powinien mieć dodatków w postaci np. mleka w proszku. Jedyne co powinno w nim być to mleko pasteryzowane i żywe kultury bakterii jogurtowych. Nic więcej!!! Żeby jogurt był smaczniejszy dodaję do niego dżem owocowy własnej roboty. przepisy na różne dżemy znajdziecie na moim blogu w starszych postach z tego i ubiegłego roku.


Na drugie śniadanie oprócz jogurtu jem jeszcze banana i dobrze umytą nektarynkę. Ale przed owocami zjadam warzywa. To pomidory z ogródka moich rodziców pokrojone na ćwiartki z dodatkiem gęstego octu balsamicznego oraz ogórki. Warzywa delikatnie solę i oprószam świeżo mielonym pieprzem.

Oto moje dzisiejsze drugie śniadanie.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Z nabiału jem; biały i zółty ser,mozzarellę...
    Nie jem; mleka, kefiru, śmietany, jogurtów, owczych i kozich serów...
    Uwielbiam wszystkie warzywa, i owoce. I tych jemy bardzo dużo...
    Dlatego drugie śniadanie na ostatnim zdjęciu bardzo mi się podoba.
    Ślę Ci moc serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidorki były pyszne :) Jutro będzie stek z tuńczyka, niebo w gębie :) Miłego weekendu Lusiu! Pozdrowienia dla Ciebie i męża!

      Usuń