sobota, 7 września 2013

Pieczony łosoś z warzywami

Ryby należą do jednego z moich ulubionych składników menu. Wędzone, pieczone, smażone, z puszki... Lubię je pod każdą postacią. Uwielbiam halibuta, tuńczyka czy łososia. Dziś przedstawię Wam przepis na tego ostatniego. Upieczemy go w piekarniku i podamy z warzywami gotowanymi na parze.

Składniki na jedną osobę:
- 1 filet z łososia ok. 300 g,
- 3 ząbki czosnku,
- kalafior (wedle uznania i apetytu),
- brokuły (wedle uznania i apetytu),
- masło,
- bułka tarta,
- 2 plasterki cytryny,
- oregano, sól i pieprz do smaku.

Filety myjemy i odkładamy żeby odsączyła się woda, czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na plasterki.


Obieramy kalafiora i brokuły, kwiaty warzyw układamy w parowarze.


Kiedy filet obcieknie układamy go w naczyniu żaroodpornym i obkładamy czosnkiem, posypujemy oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą.


Następnie na wierzch nakładamy cienkie plastry masła.


Włączamy parowar na ok. 20 - 25 minut. Ja wole gdy warzywa są lekko twarde. Nie przepadam za rozgotowanymi brokułami czy kalafiorem. Warzywa gotowane na parze tracą podczas obróbki cieplnej znacznie mniej witamin i minerałów niż te, które gotujemy w wodzie.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy łososia na ok. 15 - 20 minut.

W tym czasie na małej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na brązowo bułkę tartą.


W całej kuchni pachnie warzywami i łososiem. tak wygląda ryba po upieczeniu.


Rybą i warzywa przekładamy na talerz. Kalafiora i brokuły polewamy podsmażoną na maśle bułką tartą. Obiad gotowy. Łososia możemy jeszcze dla smaku pokropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wow!
    Trafiłam dzisiaj na prawdziwą ucztę. Mamy podobne smaki. Nie lubię rozgotowanego kalafiora czy brokuła.Oczywiście wypróbuję Twój przepis.

    Zaciekawił mnie czosnek dodany do łososia? Nadaje pikantności?
    Nigdy nie próbowałam.
    Uwielbiam czosnek w potrawach.
    Teraz na targu można kupić nasz polski, górski. Jest fioletowy, ostry. Nie żadna tam chińszczyzna...
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam ryby, szczególnie łososia. Z tą rybą można zrobić mnóstwo dań, od sałatek na śniadanie czy kolację po przeróżne obiady, nawet zupy. Na https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-smazony-z-sosem-pomidorowo-imbirowym-i-frytkami-z-pieczonych-warzyw/ jeden z moich ulubionych przepisów. Oby tylko jeszcze dobrego łososia kupować, jakość ryby ma ogromne znaczenie.

    OdpowiedzUsuń