Tuńczyk jest jedną z moich ulubionych ryb. Szczerze mówiąc bardziej mi smakuje niż łosoś. Na szczęście coraz częściej w sklepach można kupić świeże mięso z tuńczyka. Kupując go poprośmy w sklepie o ukrojenie steków o grubości ok 2 cm. Ta smaczna i zdrowa ryba coraz częściej gości na naszych stołach. I bardzo dobrze!Pamiętajmy jednak, żeby przygotowując steki z tuńczyka nie zabić ich smaku zbyt ostrą marynatą. Ja w ogóle nie marynuję tuńczyka. Oprószam go jedynie solą i świeżo mielonym pieprzem.
Steki należy w domu umyć i pozostawić do odsączenia wody.
W międzyczasie obieramy kalafiora i brokuły. Wstawiamy je do parowaru i gotujemy.
Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła. Dobrze jest użyć masła klarowanego gdyż ma większą temperaturę wrzenia i się nie przypala. Gdy masło jest gorące nakładamy na patelnię stek.
Tuńczyka obsmażamy z obu stron przez ok. 2 -3 minuty.
W tym czasie na małej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy bułkę tartą.
Ugotowane al dente warzywa przekładamy na talerz i polewamy je przypieczoną bułką tartą z masłem. Na talerz wykładamy tuńczyka i delikatnie skrapiamy go sokiem z cytryny.
Uważajmy żeby nie spalić tuńczyka, mięso powinno być lekko przysmażone z wierzchu, w środku za to soczyste i różowe!
To prawdziwa uczta dla podniebienia i symfonia smaku!!!
Smacznego!
Ciekawy i smakowity przepis, choć ja bym zamiast bułki tartej z masłem użył sosu śmietanowego. Muszę kiedyś spróbować tuńczyka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Steki z tuńczyka są naprawdę wspaniałe :) Pychotka :) Pozdrowienia!
UsuńJak pewnie zauważyłeś jestem dziwolągiem żywnościowym.
OdpowiedzUsuńNie jem świeżego łososia, tuńczyka, pstrąga, karpia...
Uwielbiam dorsza, halibuta, flądrę i mintaja...
Mój Eryk uwielbia wszystko co pływa, więc jemu przyrządzę tuńczyka wg Twojego przepisu...
Kalafiora, brokuła i inne... uwielbiam. To prawdziwe pychotki.
Serdecznie pozdrawiam:)
Nie lubię karpia, fuuuuu. Co do tuńczyka... Mąż będzie Ci wdzięczny za tak pyszne danie :) Ja preferuję morskie żyjątka... owoce morza ubóstwiam! Ze słodkowodnych lubię raki :) no i niektóre ryby. Do towarzystwa kalafiorów i brokułów dodałbym jeszcze fasolkę szparagową, brukselkę, bób... Pozdrowionka. Miłego i spokojnego tygodnia!
Usuń