Cały czas trwa jeszcze sezon na ogórki. Zrobiłem już sporo słoików ogórków po meksykańsku oraz ogórków kiszonych. Dziś przedstawię Wam przepis na te ostatnie.
Składniki:
- 5 kg ogórków,
- bardzo duży pęk kopru z kwiatem,
- 2 główki czosnku,
- duży i gruby korzeń chrzanu,
- sól i gorczyca.
Czosnek obieramy, każdy ząbek kroimy na pół. Chrzan również obieramy i kroimy go na podłużne kawałki.
Ogórki porządnie myjemy, najlepiej zrobić to gąbką.
Do umytych słoików litrowych nakładamy warstwami ogórki, po kilka kawałków chrzanu i czosnku. Dosypujemy po kilkanaście ziaren gorczycy. Dodajemy również kwiat kopru.
Teraz przygotowujemy zalewę. Potrzebować będziemy ok. 2 litrów wody. Na każdy litr wody sypiemy czubatą łyżkę stołową soli. Marynatę zagotowujemy i zalewamy nią ogórki.
Słoiki mocno zakręcamy i stawiamy na ok. kwadrans go góry denkiem.
Po kilku dniach ogórki będą małosolne. Po następnych kilkunastu będą już ukiszone.
Smacznego!
Sądziłam, że już mam na zimę dostateczny zapas ogórków kiszonych.
OdpowiedzUsuńZobaczyłam Twój sposób kiszenia i... chyba ukiszę jeszcze kilka słoików.
Nigdy nie zalewałam gorąca zalewą. Andrzejku, nie robią się "papucie"?
Niestety, w ogrodzie nie mam już ogórków. Tym razem muszę je kupić na targu...
Serdecznie pozdrawiam:)
Witaj Lusiu! Nie, ogórki są jędrne i twarde :) Wychodzą bardzo smaczne. Lubię jak jest w nich dużo czosnku i kopru :) Serdeczności!
Usuń