Witajcie! Długo mnie tu nie było. Na Święta nie przygotowywałem nic innego niż rok temu. Dlatego też nie pisałem postów o tych samych potrawach. Poza tym znajomi i rodzina przygotowali większość innych potraw świątecznych, więc o tym też nie pisałem. Teraz pora nadrobić zaległości.
Dziś pokażę Wam przepis na surówkę z kiszonej kapusty. To już trzecia jej wersja, troszkę inna od poprzednich.
Pamiętajcie żeby kupować kapustę kiszoną tylko w dobrych warzywniakach. Ta z marketów jest po pierwsze kwaszona, a nie kiszona. Kwaszą ją octem bo tak jest szybciej i taniej. A po drugie jest wstrętna w smaku!
Do zrobienia surówki będziemy potrzebować:
- 400 g dobrej, kiszonej (nie kwaszonej) kapusty,
- 1 marchew,
- 1 jabłko,
- 1 średniej wielkości cebulę,
- pieprz i sól do smaku oraz olej rzepakowy lub z pestek winogron.
Marchew, jabło i cebulę obieramy.
Kapustę szatkujemy, ucieramy na tarce jabłko. Ono musi być utarte pierwsze żeby nie zrobiło się ciemne. Kwas z kiszonej kapusty wpływa na jabłko podobnie jak cytryna. Dzięki niemu nie ciemnieje. Jabłko porządnie mieszamy z kapustką.
Teraz ucieramy marchew.
Teraz drobniutko szatkujemy cebulę. Dodajemy ją do surówki.
Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, jeśli trzeba to również solą. Dodajemy troszkę oleju (rzepakowego lub z pestek winogron) i surówka gotowa.
Smacznego!
Witam Andrzeju, uwielbiam taka surówkę, robię ja bardzo często...ale muszę sprawdzić te inne wersje...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj, inne wersje są takie: jedna bez jabłka, a druga tylko z marchewką :) Pozdrowienia, miłego tygodnia!
OdpowiedzUsuńAndre taką surówke to już jadam od kilkudziesięciu lat pychota ale dobrze że taki post puszczasz fla nowicjuszy jak znalazł buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńTak, ja też ją jadam od lat :) Ale mam nadzieję, że komuś przepis się przyda :) Pozdrowienia!
UsuńW ostatnim czasie zapomniałam o surówce z kapusty kiszonej. Mam świetną, sprawdzoną bo swoją...Na ten tydzień mam już zaplanowane obiady ale nie mam surówek. Teraz wiem, że ją przygotuję. Faktycznie jest przepyszna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo serdecznie:)
Surówka jest pyszna i zdrowa! Smacznego Lusiu! Pozdrowienia!
Usuńwłaśnie się zastanawiałam jak ma dzisiaj suróweczka do żeberek :)
OdpowiedzUsuńmyślę że będzie akurat
dzięki za podpowiedź:) aż mi ślinka cieknie
Pozdrawiam bardzo serdecznie:)
Witaj! Surówka z kapusty kiszonej do żeberek będzie na pewno pasować :) Może ewentualnie z kapusty pekińskiej? Przepis znajdziesz tutaj: http://gotujacyfacet.blogspot.com/2013/02/surowka-z-kapusty-pekinskiej.html Pozdrowienia! Smacznego :)
UsuńPolecam dodanie startego czerwonego buraczka - surowego. Całkowicie inna surówka!
OdpowiedzUsuńWitaj! Tak, na pewno jest pyszna! Koniecznie muszę tak spróbować i dodać buraczka. Pozdrowienia!
Usuń