W listopadzie 2012 roku pisałem już o sałatce obiadowej, która jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Dziś podam Wam troszkę zmodyfikowany przepis. Do tego troszkę bardziej kaloryczny bo jest zimno jak nie wiem co i trzeba dostarczać organizmowi większa ilość kalorii. Do tego wg mnie jest troszkę smaczniejsza. A to z uwagi na zmodyfikowanie składników oraz dodanie majonezu! Oto przepis!
Najpierw obieramy jedną cebulę i kroimy ją w talarki, ale podzielone na 3.
Teraz jednego pomidora kroimy na średniej wielkości kostki.
Następnie 3 niewielkie ogórki kiszone kroimy w plastry. Najpierw wziąłem 2, ale potem stwierdziłem, ze to za mało!
Czas teraz na nowy składnik! jednego ogórka zielonego obieramy ze skóry, kroimy w plastry, które następnie kroimy na 4 części. Te najmniejsze możemy przekroić jedynie na pół.
Wszystkie składniki mieszamy w misce i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.,
Teraz dodajemy 1 łyżkę do zupy śmietany 12% lub 18% oraz 1 łyżkę do zupy majonezu. Wszystko razem dokładnie mieszamy i mamy gotową sałatkę.
Naszej sałatki nie trzeba solić. Wystarczy sól zawarta w ogórkach kiszonych i majonezie!
Smacznego!
Uwielbiam taką sałatkę. Bardzo często ją robię. Aby złamać kwas z ogórków dodaję żurawinę i ziarenka granatu.
OdpowiedzUsuńJak pewnie pamiętasz nie dodaję do niej śmietany.
Pozdrawiam cieplutko:)
Witaj Lusiu! Tak, o śmietanie pamiętam :) Muszę spróbować z żurawiną i granatem :) Pozdrowienia! Miłej niedzieli!
Usuńprzepis na sałatkę na pewno się przyda, nigdy jakos nie dawałam ogórka świeżego i kiszonego razem spróbuję,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitaj :) Oba rodzaje ogórków całkiem fajnie się komponują. Polecam, koniecznie spróbuj! Miłej niedzieli! Pozdrowienia!
UsuńWitaj Andre lubię takie zestawienia ale zawsze robiłam ze śmietaną no cóż pora spróbować z majonezem bo takiej nie jadłam a zapewne jest dobra no i co wysokokaloryczna? ale co tam buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńWitaj Marii! Spróbuj koniecznie dodać trochę majonezu np. Kieleckiego. Doskonale podkreśli smak :) Pozdrowienia. Miłej niedzieli!
Usuń