Bardzo lubię ryby, uwielbiam warzywa, no i kocham wszystko co jest zrobione z pomidorów. Jak to połączyć? Otóż wyjście jest jedno! Ryba po grecku. I chociaż z Gracją nie ma ona nic wspólnego to jednak pod taką nazwą funkcjonuje w naszym pięknym kraju. mamy wiele takich potraw np. karp po żydowsku, barszcz ukraiński, placek węgierski itp. a żadne z tych dań nie jest znane w kraju, którego nazwa występuje w potrawie. No cóż... Taka ta Polska kosmopolityczna...
Ale wróćmy do przepisu. Jest bardzo prosty!
Przygotowujemy sobie pół porcji mrożonych warzyw krojonych w paski. Wrzucamy je do garnka i dodajemy 1 kartonik sosu pomidorowego. Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem, odrobiną oregano, majeranku i bazylii, wrzucamy 3 liście laurowe i 4-5 ziaren ziela angielskiego. Do tego jeszcze dodajemy pikantną paprykę i odrobinę słodkiej papryki! Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na gaz.
Sos powinien się zredukować. Musi być gęsty! Sos solimy na krótko przed wyłączeniem gazu!
UWAGA! Nie dodajemy żadnych kostek rosołowych!
W tym czasie włączamy parowar i wyjmujemy z zamrażalnika rybę. Po opłukaniu kładziemy kawałki ryby na ociekaczu i oprószamy lekko solą i świeżo mielonym pieprzem.
Rybę gotujemy na parze pilnując żeby się nie rozpadła. Jej kawałki muszą być jędrne!
Gdy ryba jest gotowa nakładamy ją na talerz. A na rybę nakładamy nasz pyszny sos warzywno - pomidorowy!
Smacznego! Będzie pysznie!
Mamy jeszcze Fasolkę po bretońsku...
OdpowiedzUsuńTwoje danie wygląda bardzo apetycznie.
Ryba po grecku jest również bardzo pyszna. Robię ją co drugi tydzień.
Dzisiaj przygotowałam paprykarz szczeciński z wędzonej makreli.
Też pyszne jedzenie ze świeżym chlebem domowym.
Pozdrawiam serdecznie:)
A dziękuję bardzo. Rybka z sosem była przepyszna! Paprykarz też bardzo lubię :) Co ciekawe też mam dzisiaj chleb domowej roboty. Tym razem to dzieło moich rodziców! Pozdrowienia!
UsuńWitaj Andre dziękuję ci za bardzo miłe słowa pod ostatnim mym postem zupełnie jak byście wszyscy mnie znali a rybkę po grecku uwielbiam buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuń:) Cieszę się :) To miłe :)
UsuńAndre dziekuję za bardzo miły komentarz podaję ci mój meil: artbona@t.pl - więc proszę napisz coś byle co nawet cześć to ja bo nie mogę znaleźć twego meila porozmawiamy na meilu bo tu ni ci nie odpowiem buziaki i czekam marii
OdpowiedzUsuńzawandy@gmail.com już piszę :)
Usuńpo niedzieli próbujemy, moje dziecko jada jeszcze ryby i warzywa, może to być sztandarowe danie na jakiś czas ;) i do tego proste :)
OdpowiedzUsuńnapiszę czy smakowało
ściskam J.
Witaj! Dla Binia może daj troszkę mniej pieprzu i pikantnej papryki. Dla smaku można dać łyżeczkę do herbaty cukru :) Dziecie tak lubią :) Pozdrowienia i uściski dla Was wszystkich!
Usuńuuuuu ,jak zwykle apetycznie tu :))))))
OdpowiedzUsuńA dziękuję, dziękuję :) Miłego i smakowitego weekendu! Pozdrowienia!
UsuńTo danie jest chyba najbardziej popularne jeśli chodzi o samo przygotowanie ryby. Ja również jestem wielkim fanem pieczonego łososia https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-gruzinska-nuta-estragonu/ i mogę śmiało powiedzieć, że w tym wydaniu jest on wyjątkowo smaczny.
OdpowiedzUsuń