piątek, 22 listopada 2013

Zapiekanka z kurczakiem

Nie miałem ostatnio pomysłu na obiad. Jakoś przejadły mi się kotlety, kurczak czy kasza lub ryż. Miałem ochotę na makaron, ale nie z pesto ani z sosem bolońskim. I nagle mnie olśniło. Już dawno nie jadłem zapiekanki makaronowej z cebulką, pokrojoną i podsmażoną wędliną i kurczakiem. A ponieważ miałem w lodówce jakieś ostatki wędlin szybko zabrałem się za robotę.

Najpierw zamarynowałem kurczaka. W skład marynaty weszły następujące składniki: olej rzepakowy, sól, pieprz, oregano oraz majeranek.


Następnie ugotowałem i odcedziłem makaron razowy.


Pokroiłem wędliny w kostkę i poszatkowałem dużą cebulę.


Podsmażyłem je na patelni tak, aby cebulka się zeszkliła.


Kurczaka pokroiłem w dosyć sporą kostkę.


Duże naczynie żaroodporne delikatnie wysmarowałem olejem rzepakowym.


Nałożyłem do naczynia makaron oraz podsmażone wędliny i cebulę i wymieszałem je ze sobą.


Następnie podsmażyłem kurczaka i dodałem go do makaronu.


Do zapiekanki dodałem ser pleśniowy.


Na wierzch starłem jeszcze polski ser długo dojrzewający.


Całość wstawiłem na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu zapiekanka wyglądała bardzo apetycznie.


Niestety podczas wyjmowania na talerz wszystko się trochę porozwalało ale za to było bardzo smaczne!


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Witam Cię w sobotnie, deszczowe popołudnie...
    Byłam wczoraj u Ciebie. Coś dziwnego dzieje się na naszych blogach. Trudno publikować komentarzy. Napisałam i uleciał w kosmos.
    To danie to moje smaki podniebienia. Uwielbiam wszystkie składniki.
    Mam je w lodówce więc będzie takie danie w przyszłym tygodniu.
    Lubię takie dania ponieważ są szybkie w wykonaniu i co najważniejsze bardzo smaczne.
    Życzę Ci miłej soboty i niedzieli.
    Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lusiu! Bardzo dziękuję za miły komentarz! No i życzę smacznego! Miłej niedzieli, serdeczności!

      Usuń
  2. Moje kubki smakowe także zostały połechtane. Na razie w wyobraźni, ale...kto wie? dawno nie pitrasiłam żadnej zapiekanki...
    bakhita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, dzięki za miły komentarz. Zapiekankę baaaardzo polecam :) Szczególnie z serem pleśniowym. Pozdrowienia!

      Usuń