Mam czasami ochotę na coś może niezbyt zdrowego ale za to niebywale smacznego. Po weekendzie został mi kawałek bułki paryskiej. Postanowiłem ją wykorzystać i po powrocie z Centrum naszej Stolicy zrobiłem pyszne zapiekanki.
Najpierw kroimy bułkę na niezbyt cienkie, ale też nie za grube kromki. Smarujemy je masłem (prawdziwym z zawartością tłuszczu min. 82%).
Bułkę przenosimy na blachę. Na posmarowane kromki układamy wędliny i smarujemy je musztardą. Dzięki temu zapiekanki będą ostrzejsze.
Szatkujemy małą cebulę i kroimy w plasterki ogórka konserwowego lub kiszonego. układamy je na wierchu naszych zapiekanek. Całość delikatnie posypujemy curry.
Na wierzch układamy ser żółty i posypujemy go otartym suszonym oregano.
Zapiekanki wkładamy do nagrzanego do ok. 170 stopni C i pieczemy przez ok. 10-15 minut. Następnie przekładamy je na talerz, smarujemy ketchupem i majonezem i szybko zjadamy.
UWAGA! To porcja dla jednej osoby!
Smacznego!
Dzień dobry
OdpowiedzUsuńNiestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail.
Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy.
Uprzejmie proszę o kontakt na: kontakt@blog-media.pl zaznaczając w treści wiadomości adres bloga.
pozdrawiam serdecznie
Magdalena
Witaj Andrzeju!
OdpowiedzUsuńWpadłam na zapiekanki. Raczej ich nie robię. Dlaczego? wtedy nie znam umiaru w jedzeniu. Myślę, że zjadłabym męska porcję. Przyznaję, uwielbiam je...
Życzę Ci miłego weekendu.
Pozdrawiam:)
Ja też raczej ich nie robię bo 6 sporych sztuk pochłaniam w kilka minut i oczywiście mam wtedy dopiero ochotę na więcej :) Staram się unikać takiego "śmieciowego" jedzenia, ale czasami nie wytrzymuję i ... No właśnie. I dzięki temu ważę 100 kg :) Ale co tam, raz się żyje. Pozdrowienia! Miłego weekendu!
Usuń