poniedziałek, 9 grudnia 2013

Szynka w sosie własnym

Kupiłem ostatnio piękną szynkę wieprzową. Miałem upiec ją w całości ale zdecydowałem się na pokrojenie jej w grube plastry i uduszenie w sosie własnym. Wyszło pyszne mięsko do obiadu. Oto przepis na jego przygotowanie!

Szynkę kroimy w plastry o grubości ok. 2 - 2,5 cm.

Dwie cebule obieramy, szatkujemy i szklimy je na oleju rzepakowym. Jak już zaczną lekko brązowieć przesuwamy je na bok patelni. Nakładamy plastry szynki i porządnie obsmażamy z jednej strony.


Przekręcamy szynkę na druga stronę i również dobrze ją obsmażamy.


Następnie nakładamy cebulkę na obsmażone strony szynki.


Przewracamy szynkę na drugą stronę. Nalewamy przegotowaną wodę do ok. połowy wysokości szynki. Mięso obsypujemy przyprawami: świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, ostrą papryką oraz niewielką ilością oregano. Dodajemy również 2-3 liście laurowe oraz kilka ziarenek ziela angielskiego.


Teraz lekko dusimy szynkę bez pokrywki. Gdy woda do połowy odparuje znów przekręcamy szynkę i dolewamy kolejną porcję wody, tak żeby prawie przykrywała plastry mięsa. Dzięki temu smaki i zapachy mięsa, cebuli oraz przypraw doskonale się ze sobą zmieszają.


Następnie przykrywamy patelnie i dusimy szynkę na bardzo wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas należy ją przekręcać na drugą stronę.

Ok. 30 minut przed końcem duszenia całość solimy, odkrywamy patelnię i odparowujemy sos. Na koniec możemy do niego dodać trochę śmietany, ale robimy to już po wyłożeniu mięsa na talerze. Szynkę najlepiej podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz