Wiele osób zrobiło już różne przetwory z ogórków na zimę. Ale ogórki, szczególnie te śremskie, wciąż są dostępne na rynku. Dlatego tez dziś zapraszam na kolejny przepis ogórkowy. Tym razem będą to ogórki a la korniszony, z czosnkiem i ostrą papryką.
Do zrobienia takich ogórków będziemy potrzebować:
- 5 kg małych ogórków śremskich lub gruntowych,
- 30 ząbków czosnku,
- 4 ostre papryki średniej wielkości.
Zalewa:
- 1 litr octu spirytusowego 10%,
- 1 litr octu jabłkowego,
- 2 litry wody,
- 30 ziaren ziela angielskiego,
- 30 ziaren pieprzu czarnego,
- 20 liści laurowych,
- torebka gorczycy białej,
- 12 łyżek cukru,
- 10 łyżek soli.
Ogórki myjemy, obcinamy im końcówki i ciasno układamy w wyparzonych uprzednio słoikach.
Z podanych składników przygotowujemy zalewę, którą należy zagotować.
Do ogórków dokładamy czosnek, gorczycę i pokrojoną na kawałki ostrą paprykę. Uwaga, najlepiej kroić ją w rękawiczkach gumowych.
Do słoików wkładamy liście laurowe z zalewy, następnie gorącą zalewą uzupełniamy słoiki.
Zakręcamy je i pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Słoiki studzimy do góry dnem.
Gdy słoiki wystygną odwracamy je, naklejamy karteczki z opisem i wynosimy do spiżarni lub tam, gdzie przechowujemy przetwory. U mnie to piwnica. Po kilku tygodniach ogórki idealnie przejdą smakiem zalewy, czosnku, papryki i gorczycy.
Smacznego!
Znam ten przepis. Uważam, że takie ogóreczki są przepyszne. W tym roku nie robiłam. Mam jeszcze w piwniczce kilka słoiczków z ubiegłego roku.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Super :-) Za parę tygodni i ja ich spróbuję:-) Serdeczności Lusiu!
UsuńANDRZEJKU,
OdpowiedzUsuńA JEDNAK ZROBIŁAM OGÓRECZKI ŚCIŚLE WG TWOJEGO PRZEPISU.
ZA KILKA TYGODNI SPRÓBUJEMY JAK SMAKUJĄ.
POZDRAWIAM:)
Oooo! Bardzo jestem ciekaw jakie będą w smaku :-) Już nie mogę się doczekać otwarcia pierwszego słoika :-) Pozdrowienia Lusiu, miłego weekendu!
UsuńMuszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuń